Tech

Itt a megoldás, ha attól fél, hogy hallgatózik a telefonja

Pozio
Pozio

Las Vegasban január 5-én vette kezdetét a CES (Consumer Electronics Show), a világ legnagyobb technológiai kiállítása, ahol minden évben cégek ezrei mutatják be a legújabb termékeiket és fejlesztéseiket. És nemcsak az olyan nagyágyúk, mint a Samsung, a Sony vagy éppen az Asus, de sokkal kisebb vállalatok is, amik alig pár termékkel vannak jelen a globális piacon. Közéjük tartozik a Pozio is, ami az emberek magánszférájának védelmét tűzte ki célul, és olyan eszközöket kínál, amelyek megakadályozzák, hogy az okoseszközeink hallgatózzanak utánunk.

Habár technikailag nem bizonyítható, hogy a Facebook vagy éppen az Instagram lehallgatná a felhasználóit a mobilokon keresztül (erről itt írtunk korábban), de ettől függetlenül rendszeresen felmerül a gyanú, hogy a cégek a telefon közelében elhangzottak alapján bombázzák hirdetésekkel az embert. Ennek kivédésére született meg a Pozio Cradle Block, ami megakadályozza, hogy a mobil információkat gyűjtsünk rólunk miközben mellettünk pihen az asztalon.

Birkás Péter / 24.hu Elsőre csak egy méretes telefontartónak tűnik tűnik…

Maga a kütyü első pillantásra csak egy méretes telefontartónak tűnik, de a készüléket behelyezve a Cradle Block olyan, az emberi fül számára nem hallható hangot bocsát ki, ami megakadályozza, hogy a mobil bármit halljon a közelében folytatott beszélgetésekből. Bónuszként a Cradle Block vezeték nélküli töltő is egyben, így pumpálja vissza az energiát a telefonba, és a gyártó ígérete szerint a hallgatózást gátló technológia nem befolyásolja például a zenehallgatást, így erről a funkcióról sem kell lemondanunk, ha a telefonunkat használnánk hangszórónak.

A termékből létezik Block & Talk verzió is, ami a „Pozio Stop” hangparancs hallatán 30 másodpercre megszakítja a blokkolást, így adott a lehetőség, hogy használjuk a telefon digitális asszisztensét – legyen szó az Amazon Alexáról, a Google megoldásáról vagy az Apple-féle Siriről.

A Pozio ugyanakkor nemcsak okostelefonokhoz kínál blokkoló kütyüt, de a hazánkban is egyre elterjedtebb okoshangszórókhoz is.

Ezekről már pontosan tudni, hogy folyamatosan figyelik a környezetüket, hiszen másképp nem tudnának azonnal reagálni, mikor kiadunk nekik egy-egy utasítást. Ezért született meg a Pozio Shield – Block & Talk, amiből két méret létezik (egy hagyományos és egy mini), és pontosan ugyanazt a feladatot látják el, mint a telefonos verziók, csak gyorstöltés nélkül.

Pozio Pozio Shield variánsok a különböző méretű okoshangszórókhoz.

A tartóba behelyezhető az okoshangszóró, aminek a mikrofonját blokkolja a Pozio technológiája, ha viszont kimondjuk a „Pozio Stop” hangparancsot, akkor itt is adott lesz a lehetőség, hogy rendeltetésszerűen használjuk az okoshangszórókat, kiadva nekik nekik a hangparancsot a zenelejátszáshoz, a világítás bekapcsolásához, vagy bármi máshoz.

A Pozio ráadásul nemcsak másokkal szemben veszi komolyan a magánszféra védelmét: hiába van a termékeiken mikrofon a hangparancs kiadásához, az nem rögzít semmit, az eszköz emellett nem tárol semmilyen adatot, nem kapcsolódik a wifihez, így az internethez sem, továbbá nincs hozzá telefonos alkalmazás, így meg sem hackelhető. A Cradle Block & Talk idén márciustól lesz elérhető 119 dollárért, a hangvezérlés nélküli verzió 109 dollár, az okoshangszórókhoz készült Pozio Shield – Block & Talk Mini és a nagyobb Pozio Shield – Block & Talk ára pedig 89 és 99 dollár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik