Tech

LG tévékre is érkezik a Google Stadia és a GeForce Now

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az LG az idei CES kütyüexpón jelentette be, hogy a 2021-ben forgalomba kerülő új televízióin (a OLED, QNED, és NanoCell modelleken) alkalmazás formájában egyaránt elérhető lesz a Google Stadia és az Nvidia-féle GeForce Now. Mindkét szolgáltatás lényege, hogy a távoli szervereken futó videójátékok streamelhetők a különböző eszközökre, tehát nincs szükség erős gépre vagy konzolra a játékhoz, csak egy átlag PC/mobil és gyors és stabil netkapcsolat kell hozzá.

A különböző streamelős platformok harca ezzel új fokozatba kapcsol, hiszen ahogy a filmiparban, úgy a videójátékok szegmensében is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak ezek a szolgáltatások. A Microsoft tavaly nyáron tette elérhetővé a saját streamelős megoldásának, az Xbox Game Passnak az androidos verzióját, ami idén megérkezik PC-re és iOS-re is. A Google ezzel szemben 2019 novemberében indította el a Stadiát, ami tavaly óta elérhető hazánkban is, és 2021 lesz az év, mikor alkalmazás formájában megjelenik okostévékén. És nemcsak a most bejelentett LG modelleken, de a keresőóriás ígérete szerint azon más gyártók idei okostévéin is, amik Android TV szoftverrel és az új beépített Chromecasttal kerülnek forgalomba.

Kapcsolódó
stadia
Itthon is elindult a Google Stadia, a videójátékok Netflixe
Már itthon is elérhető a Google Stadia, amit a hivatalos indulás előtt ki is tudtunk próbálni.

A Google Stadia és GeForce Now mellett ráadásul idén még az Xbox Game Pass is megérkezhet a különböző televíziókra, hiszen az Xbox üzletág feje, Phil Spencer néhány hete már úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatás ezen része akár 12 hónapon belül megvalósulhat.

Ami az LG bejelentését illeti, arról egyelőre nincs információ, hogy a Google Stadia és a Geforce Now megérkezik-e a gyártó korábbi, például 2020-as vagy annál korábbi modelljeire. Az esély megvan rá, hiszen korábban az Apple TV és az Airplay 2 is a legújabb készülékeken debütált, majd ezt követően visszafelé is megjelentek a korábban kiadott tévéken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik