Tech

Máris fontos funkcióval bővült a Google Stadia

stadia
Marjai János / 24.hu
stadia
Marjai János / 24.hu

December 7-én a Google nyolc újabb országban, köztük itthon is elérhetővé tette a Stadia névre hallgató videójáték streamelős szolgáltatását, amit már a hivatalos magyar start előtt lehetőségünk adódott kipróbálni, és egy részletes cikkben számoltunk be a tapasztalatainkról.

Kapcsolódó
stadia
Itthon is elindult a Google Stadia, a videójátékok Netflixe
Már itthon is elérhető a Google Stadia, amit a hivatalos indulás előtt ki is tudtunk próbálni.

Ami viszont a teszt során még nem volt elérhető, az YouTube funkció, ami lehetővé teszi, hogy a Stadián keresztül streamelt játékot azonnal közvetítsük a Google videomegosztó szolgáltatásában is. A keresőóriás a Stadia tavaly tavaszi bejelentésekor már beharangozta ezt a lehetőséget, de egészen mostanáig egyetlen országban sem volt használható.

A lényeg, hogy élőben közvetíthetők a Stadián keresztül játszott programok a YouTube-on, és természetesen adott a lehetőség arra is, hogy kommentáljuk a képernyőn zajló történéseket. Ehhez a beállításoknál a Stadia fiókhoz kell csatolni egy már létező vagy frissen regisztrált YouTube-csatornát, majd a streamelt játék elindítását követően a Stadia-menüben kiválasztani az élő közvetítés opciót. Kezdésnek meg kell adni néhány paramétert (cím, adatvédelmi és hangbeállítások), meghatározható, hogy gyerekek is láthatják-e a közvetítést, illetve ha nem élünk ezzel a lehetőséggel, akkor választható a Crowd Play és a Crowd Choice funkció is.

stadia
Marjai János / 24.hu Már nemcsak játszani lehet, de élő közvetítés is indítható a Stadiával.

Előbbi lehetővé teszi, hogy a kompatibilis programoknál más Stadia felhasználók a YouTube-on keresztül csatlakozhassanak az éppen futó játékhoz, míg az utóbbi funkciót támogató címek esetében (pl. Baldur’s Gate 3) sokszor a nézők dönthetnek, mi történjen.

Fontos továbbá, hogy a Stadia lehetővé teszi, hogy harmadik féltől származó streamszoftverrel (pl. OBS) közvetítsük a játékot a YouTube-ra, és ilyen esetben a webkamera támogatása mellett is rendelkezésre állnak a Crowd Play és a Crowd Choice funkciók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik