Tech

Ikertestvére is lehetett a Napnak

Avi Loeb, a Harvard Egyetem világhírű fizikusa szerint a Naprendszerben egykor két csillag is lehetett – írja az IFLScience. Loeb és hallgatója, Amir Siraj új tanulmányukban felvetik, hogy a Nap rég elveszett testvérének nyomai még ma is észlelhetőek lehetnek rendszerünk külső tartományaiban. Loeb elmélete komoly kritikákat kaphat, hiszen az elmúlt időszakban több hipotézisét is kemény fogadtatás érte.

Kép: Getty Images

Mai tudásunk alapján a csillagok többsége párban kering. Loebék úgy gondolják, hogy a távoli múltban egy másik csillag is lehetett rendszerünkben, ez rendkívül távol feküdhetett a Földtől és a többi bolygótól ahhoz, hogy befolyásolhassa őket. Egy ilyen objektum ugyanakkor magyarázatot adhat a Naprendszer két külső régiójában, a szórt korongban és Oort-felhőben az üstökösök számára.

Siraj szerint a korábbi modellek nem adtak magyarázatot arra, hogy miért eltérő az objektumok aránya a két tartományban.

A kutatók úgy gondolják, hogy az elveszett, naptömegű csillag gravitációja hozzájárulhatott az Oort-felhő üstökösökkel való feltöltéséhez. Amikor a két csillag elvált egymástól, a Nap nemcsak az üstökösöket, hanem a feltételezett kilencedik bolygót is megtarthatta.

Amennyiben Loebéknek igazuk van, úgy a Nap ikertestvére még ma is a Tejútrendszerben keringhet. A hipotézisük alátámasztásához ugyanakkor még sok vizsgálatra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik