Tech zöldövezet

Példaértékű célt tűzött ki a Microsoft

Az ENSZ környezetvédelmi programja szerint évente 11 milliárd tonnányi hulladék keletkezik bolygónkon, ami a mindennapi életünk és a különféle gazdasági szektorok együttes eredménye. Egyre több vállalat ismeri fel a helyzet súlyosságát, köztük a Microsoft. A redmondi vállalat irodái tavaly 3189 tonna szemetet termeltek, ezen az arányon kívánnának javítani, nem is kis célt kitűzve: a teljes hulladékmentességet. A vállalat blogposztjában jelentette be, hogy teljesen zero waste módon szeretné üzemeltetni irodáit és adatközpontjait 2030-ra.

A vállalat ezt több lépésben tervezi elérni a következő tíz évben: 2025-re elhagynák az egyszer használatos műanyagokat a termékek csomagolásában, 2030-ra pedig azt szeretnék, hogy egyáltalán ne generáljanak szemetet. Ebben a Circular Center névre keresztelt hulladékfeldolgozó állomások lesznek segítségükre, amikkel a már meglévő hulladék 90 százalékát tervezik újrahasznosítani, beleértve olyan eszközöket, mint a szerverek. Ezeknek a hardvereknek átlagosan öt év az élettartamuk, és jelentősen hozzájárulnak a növekvő e-hulladék mennyiséghez.

A cég év elején azt is bejelentette, hogy 2030-ra karbon-negatív szeretne lenni, célként tűzték ki, hogy 2050-re annyi szén-dioxidot távolítsanak el a környezetből, mint amennyit az 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy közvetve az elektromos fogyasztása által kibocsátottak.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik