Tech

Elege lett a Microsoftnak egy népszerű programból

A Microsoft saját vírusirtója, a Defender a jövőben „nemkívánatosnak” minősíti a CCleaner nevű ingyen használható, optimalizációs szoftvert. A tisztítóprogram többek közt a sütiktől és a felesleges fájloktól segít megszabadítani számítógépet, és pár webes adatvédelmi funkciót is kínál, több millióan használják világszerte.

Nemkívánatosnak azokat az alkalmazásokat tekinti az antivírus szoftver, amelyek ugyan kártékony kódot és vírust nem tartalmaznak, de gyanúsan, vagy félrevezetően viselkednek. Például kéretlen extrákat telepítenek, mondjuk böngészős beépülőt, ami nem különösebben veszélyes, de idegesítő lehet és rontja a felhasználói élményt.

A CCleaner például a Bleeping Computer szerint azért problémás, mert bizonyos telepítői plusz egyéb szoftvereket is installálnak az eszközre, jellemzően ugyanattól a kiadótól, a Piriformtól. Ugyan a telepítés során a felhasználónak lehetősége van arra, hogy kivegye a pipát a további telepítendő programok mellől, a Microsoft szerint a legtöbben figyelmetlenségből ezt nem veszik észre.

Érdemes hozzátenni, hogy a CCleanerrel már korábban is voltak problémák: nem lehet kikapcsolni teljesen a felhasználói adatok küldését, a program pedig akkor is frissül, ha azt a felhasználó kikapcsolta a beállításokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik