Tech mobilteszt

Mégsem hatalmas tévedés az LG dupla kijelzős telefonja

Először idén tavasszal, a barcelonai Mobil Világkongresszuson találkoztunk az LG V50 ThinQ nevű készülékkel, aminek a legnagyobb különlegessége, hogy a főképernyő mellé egy második kijelző csatlakoztatható, ami extra lehetőségeket biztosít a felhasználóknak. Februárban még nem ájultunk el ettől a megoldástól, de a tesztünk során kiderült, hogy mégis van létjogosultsága egy ilyen mobilnak.

Az LG V50 ThinQ telefont kézbe véve az ember első gondolata az, hogy az LG-nél nem hisznek a forma hatalmában, ugyanis a készülék külsőre leginkább snassznak nevezhető. Kávák minden oldalon, az előlapi szenzorsziget feleslegesen nagy, megfordítva pedig azt látjuk, hogy a tervezők arra sem vették a fáradtságot, hogy a lencsék és a vaku középen, szimmetrikusan helyezkedjenek el. Ez a mobil egyáltalán nem szép, bár azért mindenképpen jár a piros pont, hogy a kamerák nem emelkednek ki a hátlapból, így ezúttal nincs idegesítő billegés, ha a képernyővel felfelé tesszük le a készüléket egy sík felületre.

Az unalmas külsőt szerencsére normális hardver ellensúlyozza: 6,4 hüvelykes OLED kijelző, 3120 x 1440 pixel felbontással, Qualcomm Snapdragon 855 processzor, 6 GB RAM, illetve 128 GB háttértár, ami SD kártyával tovább bővíthető. És ez még nem minden, hiszen a mobilban helyet kapott egy Snapdragon X50 5G Modem is, tehát a V50 ThinQ képes felcsatlakozni az újgenerációs hálózatokra, amit volt szerencsénk kipróbálni a Vodafone októberben indított, budapesti 5G-s mobilhálózatán, és

sikerült is elérnünk a 670 megabites letöltési sebességet.

A fenti komponenseket egy 4000 milliamperórás akkumulátor szolgálja ki, ami egy napig simán életben tartja a telefont, és a készüléknek a fotós képességek terén sincs miért szégyenkeznie. Az előlapon egy 8 megapixeles (f/1.9) és egy 5 megapixeles szenzort (f/2.2) találunk, a hátlapon pedig három kamera várja a felhasználókat: egy 12 megpixeles (f/1.5) főegység, illetve egy szintén 12 megpaixeles (f/2.4) telefotó, és egy 16 megapixeles (f/1.9) nagylátószögű kamera. Ennél ugyan akad sokkal durvább kombináció a piacon, de ha fotózásra kerül a sor, az LG telefonja abszolút megállja a helyét, nem kell különösebben ügyesnek lenni az instapozitív felvételek elkészítéséhez.

Kettő több mint egy

A fenti hardverrel a V50 ThinQ csak egy 5G képes felső kategóriás telefon lenne, ami manapság nem feltétlenül elég, ha labdába szeretne rúgni egy gyártó, így az LG-nek szüksége volt valami extrára. Itt jön a képbe a készülék dobozában található Dual Screen, ami egy második, 6,2 hüvelykes, FHD+ felbontású OLED kijelző, ami egy spéci, összecsukható tok segítségével csatlakoztatható az alap mobilhoz.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A bónusz képernyőt felpattintva a mobil automatikusan kettéosztja a kijelzőt, jobb oldalon marad a hagyományos felosztás, bal oldalra pedig egy előre definiált extra felület kerül különböző alkalmazásokkal, de ez kedvünk szerint testre szabható. Emellé kapunk egy apró, lebegő menüt is, amin egyetlen érintéssel kiválaszthatjuk, hogy miképp szeretnénk használni a két kijelzőt. Felcserélhetjük őket, de akár az alkalmazások is „kifeszíthetők” a két felületre, bár itt jelentősen ront az élményen, hogy középen ott a kikerülhetetlen keret, szóval olvasásra, videózásra nem igazán alkalmas ez a megoldás.

Ami februárban, a pár perces kézbevétel során még nem látszott, hogy mennyire jó az extra kijelző, ha multitaskingról van szó. Hosszú út a vonaton vagy a buszon? A felső képernyőn futhat a Netflix a kedvenc sorozatunk epizódjaival, míg az alsón simán csetelhetünk bárkivel Messengeren, vagy ugyanígy mehet felül egy YouTube videó, miközben a másik kijelzőn jegyzeteket készítünk a látottak/hallottak alapján. De ugyanígy lehet futtatni mondjuk a Google Térképet, miközben szépen megírjuk a ránk váró ismerősünknek, hogy éppen merre járunk, és nagyjából mikor érünk oda.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A lehetőségeinket ugyan limitálja, hogy nem minden androidos alkalmazás hajlandó elfordulni, ugyanakkor a második kijelzőt megszokva számos olyan feladat és tevékenység elvégezhető a telefonnal, amiért korábban elővettünk egy laptopot. Arról nem is beszélve, hogy a kiegészítő képernyő a fényképezést is meg tudja könnyíteni, hiszen a fotózásra használt alkalmazást elindítva az mindkét felületen megjelenik a kamera képe, mindegyiken exponálhatunk vagy indíthatunk videófelvételt.

Van még egy terület, ahol jól jön az extra kijelző: a játékoknál.

A telefon hardvere képes elfuttatni bármilyen mobiljátékot, és itt simán beállítható, hogy felül a játékunk képe jelenjen meg, alul pedig egy kontroller – utóbbinál ráadásul válogathatunk, hogy milyen kinézetűt és típusút szeretnénk használni. Ez különösen jól jön, ha valaki olyan programokra van rápörögve, mint a Fortnite vagy a PUBG, hiszen ennek hála már nem az akciót is futtató képernyőt kell nyomkodni, sokkal jobban átlátható a játék, de az autóversenyzős Asphalt-játékoknál se takarunk ki semmit – már ha elindul az alkalmazás, mert a népszerű versenyprogram nálunk az istennek sem akart betölteni.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Nem való mindenkinek

Az extra kijelzőnek és az 5G chipnek köszönhetően az LG V50 ThinQ nem egy olcsó telefon, bőven 400 000 forint felett van az ára. Ez jelentős összeg, de cserébe a telefon jövőálló, hiszen képes felcsatlakozni az újgenerációs hálózatokra, amik jövőre nálunk is terjedni kezdenek, ráadásul a második képernyő kifejezetten jól jöhet azok számára, akik olyan készüléket keresnek, amivel

könnyen megoldható két alkalmazás egyidejű használata.

Ha valaki teljesen hagyományos használatra keres csúcsmobilt, annak nem ez lesz a megfelelő választás, de ha valaki többre, valami különlegesre vágyik, ezzel a mobillal szinte biztos, hogy jobban jár, mintha a hajlítható kijelzős, de még ennél is sokkal drágább, és az időtállóságukat illetően még nem bizonyított Huawei Mate X vagy Samsung Galaxy Fold telefonokra vetett volna szemet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik