Tech

Itthon is elindult a brutálgyors mobilnet

A Vodafone ma este hivatalosan is elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát Budapesten: összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepítettek és kapcsoltak hálózatba. A jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban, és ennek köszönhető, hogy elindult a brutálgyors mobilnet a fővárosban.

Az 5G hálózat viszont csak megfelelő mobileszközzel és tarifával érhető el, egyelőre Budapest belső kerületeiben és a Duna mentén.

A Vodafone portfóliójában jelenleg két 5G képes készülék kapható: az LG V50 és a Huawei Mate 20 X – de a cég ígérete szerint jövőben tovább fog bővülni a termékportfólió. Lakossági tarifa szinten a Red Live, Red Live+ és Red Infinity Pro előfizetésekkel érhető el az 5G szolgáltatás, míg a vállalati tarifák esetében ezek a Business Red 5GB, Business Red 20GB, Business Red Superior, Business Red World csomagok. Ezekkel az előfizetésekkel további költségek nélkül használható az 5G hálózat.

Furcsa megoldással érkezik az LG első 5G-s okostelefonja
Az LG V50 ThinQ nemcsak az 5G-s mobilhálózatok megjelenésére van felkészítve, de más is akad a tarsolyában. A kérdés csak az, hogy ez mennyire hozza majd lázba a vásárlókat.

Az első magyarországi 5G hálózat elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1,4 gigabit per szekundumot, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet – ez tényleg a vezetékes netet lepipáló sebesség, de a Vodafone persze azért figyel arra, hogy előre jelezze, a garantált letöltési sebesség valójában még ezen a brutálgyors hálózaton is 0/0 Mbit/s.

„Technológiai vállalatként fontos szerepet játszunk a világban, hiszen a Vodafone több mint 600 millió embert, vállalatot és szervezetet kapcsol össze világszerte. Ugyanakkor ez nem lehet a működésünk egyetlen célja. Felelősek vagyunk azért, hogy a technológiát a társadalom, az emberek hasznára fordítsuk, és így kell, hogy legyen ez a legújabb 5G technológiával is. A hálózati részét mi adjuk, azonban a másik oldalon szükség van az eszközgyártókra is a teljes sikerhez. Az 5G sikerének záloga a jó partneri kapcsolatokban keresendő: vállalkozók, kormányzati szereplők, szabályozók, egyetemek, innovátorok és iparági szereplők kell, hogy összedolgozzanak annak érdekében, hogy izgalmas, új megoldások születhessenek az 5G segítségével.” – mondta Amanda Nelson, a Vodafone hazai vezérigazgatója.

Magyarország már eddig is Európa egyik legjobb 4G hálózatával rendelkezett. Az, hogy a Vodafone az 5G technológia elterjedésének korai stádiumában elindítja az országban az új generációs hálózatot, biztosítja Budapest számára, hogy továbbra is a világ élvonalába tartozzon digitalizáció szempontjából.

Nyitókép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik