Tech hardverteszt

Ezt a szülinapi ajándékot mi is elfogadnánk

Mindenki szereti a születésnapokat. A sajátját nyilván azért, mert ajándékokat kap, illetve adott az ok egy jó bulira a haverokkal. Az Asus idén ünnepli a harmincadik szülinapját és ebben az esetben nem az ünnepelt jóléte a cél, hanem a vásárlóké. A cég három évfordulós termékkel készült a jubileumra: egy alaplappal, egy telefonnal és a tesztünk tárgyát képező laptoppal, az Asus Zenbook Editon 30-cal. Nézzük hát, hogy mivel készült a tajvani vállalat a neves alkalomra.

A tesztjeink során általában nem szoktunk a kibontással és kiegészítőkkel foglalkozni, de itt ez a rész is megér egy külön misét, hiszen a különleges géphez jár néhány extra kiegészítő a csomagban. És ha már csomag, a gépet és a kiegészítőket tartalmazó dobozok is szép, bőrhatású anyagból készült, a szélén varrást imitáló mintával. Ebből már sejthető, hogy a gépen mi lesz az extra, de nézzük a kiegészítőket. Kapunk egy töltőt, ami sajnos nem USB-C-s, és a gép nem is tölt az USB-C portról.

Ami viszont ennél jóval menőbb, hogy a géphez jár egy 30 éves Asus logóval ellátott Bluetooth egér, egy ehhez passzoló bőrhatású egérpad, továbbá egy bőrből készült tok. Stílustanácsadónak ugyan nem állnánk be, de véleményünk szerint a tok kifejezetten jól néz ki, és a minőségére sem lehet panasz.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Meglepetés!

A laptopot kézbe véve válik világossá, hogy mire fel van bőrbe, vagy bőrhatású anyagba burkolva az egéren kívül minden tartozék, még a doboz is. Az Asus az idei Zenbookot öltöztette ünneplőbe, ami esetünkben fehér, kézzel készített olasz bőrt jelent. A fedlap pofás felületét mindössze 3 csík varrás, illetve a Star Trek föderációs jelvényre emlékeztető, 30 éves, aranyozott Asus logo töri meg. Nekünk tetszik: különleges, nem szokványos, azt is mondhatnánk, hogy végre valami új.

Star Trek-rajongók külön örülhetnek ennek a dizájnnak. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Persze nem arról van szó, hogy korábban még sosem került a piacra hasonló, de tényleg minőségi kivitelezésről beszélhetünk. Az ugyan kérdéses, hogy ez a viszonylag érzékeny, ráadásul fehér színű anyag hosszú távon mennyire lesz ellenálló, és mennyi idő után koszolódik be a napi használattól, de a korábban említett tok azért segíthet abban, hogy minél tovább megőrizzük a Zenbook eredeti állapotát. A mindent betöltő fehérséget csupán a a fedlap élén, a billentyű felett és a trackpad körül futó rózsaarany csík töri meg nagyon ízlésesen, és további extra, hogy a laptop alját és a billentyűzetet

selymes tapintású, jó minőségű műanyag borítja.

Ami a gép műszaki oldalát illeti, portokból például az elvárható felhozatalt kapjuk. Bal oldalon a töltő mellett egy USB-A és egy USB-C csatlakozó vár minket, és ahogy azt korábban már jeleztük, a legújabb trendekkel ellentétben az USB-C csatlakozón keresztüli töltésre nincs lehetőség. Viszont nagy piros pont jár a teljes méretű HDMI csatlakozóért. A jobb oldalon pedig egy fülhallgató bemenetet, még egy USB-A portot és egy Micro SD bementet találunk – utóbbiból mondjuk elfért volna a normál méretű megoldás is.

Kinyitás után a zsanér egy kicsit megemeli a gépet, így segítve a hűtést és a gépelést, képernyőként pedig egy 16:9-es képarányú, vékony kávájú Full HD kijelző fogadja a felhasználót. Ebben a 13 hüvelykes méretben ugyan láttunk már nagyobb felbontású képernyőt, de így sem lehet okunk panaszra, hiszen kifejezetten kellemes a kijelző betekintési szöge, és az sRGB színskálát is maximálisan teljesíti a gyártó. A felső keretben még egy webkamera is helyet kapott, ráadásul ez egy Windows Hello beléptetésre is alkalmas kiegészítő, így kód beírása helyett az arcunkkal is fel tudjuk oldani a gépet.

A megemelt alsó résznek hála a hűtés is jobb. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az alsó részen a fehér billentyűzet, és a kikapcsolt állapotban fekete trackpad fogad minket. Bekapcsolás után válik világossá, hogy nem egy sima tapipaddal van dolgunk: az Asus már második éve rejt ide még egy kijelzőt, amivel mindenféle plusz funkciókat kap a gép. A trackpad természetesen hagyományos módon is működik, sőt ki is kapcsolhatjuk az extra kijelzőt, ha nincs rá szükségünk.

A mobilhoz szokott énünknek ismerős lesz a felület, hiszen olyan, mintha egy appokat futtató kis telefon lenne a laptopunkba olvasztva. Ez a rész ráadásul simán működik második kijelzőként is, gyakorlatilag bármilyen programot lehúzhatunk ide, mint egy kiterjesztett asztalra, de a gyártó készült néhány extra funkcióval is. Kapunk például számológépet, a Spotify is irányíthatjuk innen, illetve van 3 három segédprogram a World, Excel és PowerPoint szoftverekhez. Nekünk legjobban a QuickKey nevű megoldás tetszett, amivel gyorsparancsokat tudunk programozni, például billentyűkombinációk helyettesítésére.

A ScreenPad tényleg hazsnos kiegészítő. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az Asusnak ez már a második verziója a ScreenPadből, és látszik, hogy évről évre próbálják tovább csiszolni a technológiát. Nem váltják meg vele a világot, de valóban hasznos extráról van szó. A billentyűzet alapvetően kényelmes, de járt már jobb is a szerkesztőségben, viszont a háttérvilágítással egyáltalán nem voltunk megelégedve. Hogy a színe nem állítható, minket nem zavart, az már annál inkább, hogy foltokban, bizonyos billentyűknél erősebben, máshol pedig halványabban világít – 2019-ben egy prémium gép esetében ez elég elszomorító. A shift és FN gombok elhelyezését szintén szokni kell, viszont újabb piros pont jér az okos funkcióbillentyűkért. Külön kiemelnénk az F11-re rakott Screenshot gombot, amelyet megnyomva kijelölhetjük, hogy mit is szeretnénk „lefotózni” a képernyőből.

Nemcsak szép, de gyors is

A gép sebességére nem lehet panasz, főleg a méretéhez képest. Egy négymagos 8. generációs Intel i7 processzort kapunk egy Nvida MX250 videokártyával, 8 GB RAM-mal, és 1 TB háttértárral (SSD). Ez a konfiguráció jó pár évig vígan kiszolgálja az igényeket. Az internetezés, emailezés nem fog megkottyanni neki, de alap képszerkesztési vagy akár videovágási feladatokkal is simán megbirkózik a hardver, és ezekhez a feladatokhoz a jó minőségű kijelző is passzol. Nyilván nem ezen fogjuk a következő Star Warst összerakni, de a családi nyaraláson készült videókat bátran szerkeszthetjük vele.

A billentyűzet fényével mondjuk nem voltunk megelégedve. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A kijelző kapcsán pedig érdemes megemlíteni, hogy a filmek és sorozatok fogyasztását a Harman Kardon-féle hangszórók teszik még kellemessebbé. Bár nem játékos gép, a dedikált Nvidia grafikus processzornak köszönhetően a régebbi játékok, vagy a visszavett grafikával futtatott újabbak szintén nem okoznak gondot a Zenbooknak. Aki a száraz adatokat szereti, azoknak álljon itt, hogy Cinebench R20-ban 1100 pontot, GeekBencben pedig 3736 pontot ért el a gép.

Aki valami különlegesre vágyik, és elege van a „bármi, ami minőségi, annak fémből kell lennie” trendből, annak kiváló döntés lehet ez a laptop. Az évfordulós bőrborítás persze nem jöhet be mindenkinek, de ebben az esetben még mindig ott a hagyományos Zenbook 13. Kicsi, könnyű, internezés és szövegszerkesztés mellett egy munkanapot elmegy akkumulátorról, öröm ezt a kijelzőt használni, a ScreenPad pedig egy érdekes extra, ami tovább fejlődhet a következő években.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik