Tech hardverteszt

Meglepően jól szól az IKEA új hangszórója, ami akár még polcként is használható

Az IKEA már jó ideje nemcsak bútorokban és háztartási eszközökben utazik: az áruházlánc kínálatában évek óta megtaláljuk az olyan hasznos kiegészítőket, mint a vezeték nélküli töltők, a különböző okosvilágításos megoldások vagy éppen a Sonosszal közösen fejlesztett Eneby hangszórók. Az utóbbi együttműködés eredményei az idén forgalomba kerülő Symfonisk termékek is: egy hangszóróval egybeépített asztali okoslámpa, és egy polcként is használható hangszóró – nekünk az utóbbi tesztelésére volt lehetőségünk az októberi világpremier előtt.

Semmi csicsa. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Svéd dizájn, amerikai hangzás

A Symfonisk hangszóró a külsejét illetően le sem tagadhatná, hogy svédek tervezték: a hófehér és fekete színekben elérhető kütyü egy letisztult téglalap, lekerekített szélekkel, elöl a hangszórókat védő, levehető szövetfedéllel, mindössze három gombbal és egy állapotjelző LED-del. Ugyanígy a hátlap sem bonyolult, találunk egy-egy bemenetet a hálózati- és UTP kábelnek, praktikus csatornákat a vezeték elhelyezéshez, illetve bemélyedéseket a széleken, amiknek akkor van szerepe,

ha polcként is szeretnénk használni a hangszórót.

Ugyanígy az üzembe helyezés sincs túlbonyolítva. Kapunk ugyan egy szokásos papír útmutatót, de abban csak annyi szerepel, hogy a megfelelő kábelt dugjuk be a hangszóróba és a konnektorba, majd töltsük le a Sonos appot, ami természetesen egyaránt elérhető Androidra és iOS-re. Habár a hangszórón ott a hálózati aljzat, és UTP-kábel is van a dobozban, de a legkézenfekvőbb, ha wifin keresztül használjuk a készüléket. Az alkalmazás utasításait követve nagyjából 5-6 perc alatt elvégezhetjük a termék regisztrációját és a szükséges beállításokat, majd a művelet végén már streamelhetjük is a zenét a vadiúj kütyünkre.

Nincsenek túlbonyolítva a részletek. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Amit érdemes tudni, hogy a Symfonisk nem úgy működik, mint egy hagyományos bluetoothos hangszóró, tehát a telefonunk megfelelő menüjében hiába keresnénk a csatlakoztatható eszközök listáján, a vezérlésre csak a Sonos applikáción belül van lehetőség. Ez elsőre furcsa lehet, de az alkalmazásba egyrészt integrálható a legtöbb zenés szolgáltatás (Spotify, Apple Music, Tidal, YouTube Music stb.), tehát simán elérhetjük a kedvenceinket (azt is, ami konkrétan a mobilra van letöltve), másrészt ennek a megoldásnak hála a telefon zenehallgatás közben is szabadon használható.

Zavartalanul telefonálhatunk, akár egy videót vagy játékot is elindíthatunk a készüléken, egyik sem fogja megszakítani a zenelejátszást, és az extra hangok sem fognak megszólalni a hangszórón keresztül.

Ami pedig a hangélményt illeti, arra bizony egyáltalán nem lehet panasz. Azt ugyan túlzás lenne állítani, hogy a Symfonisk ugyanazt a minőséget képviseli, mint a 60-80 ezernél kezdődő Sonos termékek, de bőven jobb hangminőséget kínál, mint a hasonló árkategóriájú, tehát 30-40 ezres hangszórók. Van rendes mély, és a többi tartomány is tisztán, jól érezhetően szólal meg, ráadásul a hangerőre sem lehet panasz, még a szomszédokat hergelő szinten sem torzít az IKEA és a Sonos készüléke.

Belül is letisztultság uralkodik. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az amerikai gyártóval közös kooperáció pedig további előnyöket is kínál: az alkalmazásban könnyedén össze lehet fűzni több hangszórót, hogy a lakás minden pontján ugyanaz szóljon, és lehetőség van arra, hogy két Symfonikot párba kötve valódi sztereó élményt kapjunk, sőt ha van Sonos soundbarunk a tévéhez, akkor az ikeás hangszórókat akár kiegészítőnek is használhatjuk a megfelelő térhangzás eléréséhez. Ráadásként pedig bevethető a Trueplay technológia is, ami a hangszóró és a mobiltelefonunk segítségével kalibrálja be a megfelelő hangzást, figyelembe véve a szoba berendezését és akusztikáját.

Okoshangszóró?

A Symfonisk termékek beépített mikrofonnal ugyan nem rendelkeznek, de ez koránt sem jelenti azt, hogy hagyományos Bluetooth hangszórók lennének, ugyanis kompatibilisek az Apple-féle AirPlay, az Amazon által fejlesztett Alexa és a Google Asszisztens megoldásokkal. Az AirPlay a Sonos app settings menüjében engedélyezhető, az Alexa alkalmazást elindítva a szoftver pillanatok alatt felismerte az eszközt, a Google felhasználóknak ugyanakkor van egy rossz hírünk, egyelőre ugyanis nincs lehetőség arra, hogy a Symfonisk polchangszórót integráljuk a Google Home ökoszisztémába.

Kis kreativitással akár el is rejthetjük. Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Egy Google Home Mini segítségével teszteltük, hogy működik-e a hangalapú vezérlés, és bár a Google Home alkalmazás azonnal érzékelte a vezeték nélküli hálózatunkra kapcsolódó kütyüt, de a regisztrációs folyamat során a Sonos megtagadta az összekötést. Magyarázatként annyi információt kaptunk, hogy hazánkban még nem elérhető a funkció, de majd értesítenek ha ez megváltozik.

A korlátozás érthetetlen, főleg úgy, hogy az IKEA okosizzói simán működnek a Google rendszerével: hangparancsokkal nemcsak ki- és bekapcsolni lehet a világítást, de a megfelelő szavak kimondásával még a fényerősség is állítható. Persze angolul, nem magyarul, de a svédek igazán figyelhettek volna arra, hogy a Sonosszal közösen fejlesztett termékeiknél ugyancsak elérhető legyen ez a lehetőség.

Polcnak is jó

A Sonos biztosította kiváló hangélmény mellett a Symfonisk nagy előnye, hogy kifejezetten praktikus eszköz. Hangszórónak sem utolsó, de néhány kiegészítőnek hála akár polcként is használható, azaz simán pakolhatunk rá mondjuk ébresztőórát, vázát vagy éppen könyveket, bár terhelni maximum három kilogrammal lehet. Ha pedig a konyhában szeretnénk zenét, akkor érdemes tudni, hogy horgok segítségével a hangszóró biztonságosan felakasztható a Kungfors konyhai sínekre, ami vízszintes és függőleges állapotban is a lehető legjobb hangzást nyújtja.

A lelógó vezeték mondjuk nem túl esztétikus. Fotó: IKEA

Negatívum ugyanakkor, hogy a készülék dobozából szépen kispórolták a falra szereléshez szükséges elemeket, azokat külön kell megvásárolni. A letisztult dizájnon pedig sokat ront a hangszóró mögül kibújó vezeték, ami a falra illesztett állapotban meglehetősen csúnya látvány, és a kábel is meglehetősen rövid, ezzel jelentősen bekorlátozva az elhelyezési lehetőségeket. Persze ügyeskedhetünk hosszabbítókkal, de egy minimalista lakás esetében ez is eléggé bele tud rondítani az összképbe.

Ezeket leszámítva viszont egész figyelemre méltó a Symfonisk polchangszóró. Külalakra kifejezetten pofás, de ami ennél is fontosabb, hogy a Sonosnak hála egy sokoldalú kütyüt kapunk, ami remek hangzást biztosít. Az IKEA mindezt 34 990 forintért kínálja a megjelenéskor, amivel kapcsolatban annyit sikerült megtudnunk, hogy a világ többi részével ellentétben októberben még nem várható, de a Symfonisk termékek idén biztos bekerülnek a hazai áruházakba: a tesztünk alanya és az 59 990 forintos, hangszóróval egybeépített okoslámpa is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik