Tech

Nem kerülhetnek rá az új Huawei mobilokra a Google szolgáltatásai

Úgy tűnik, hogy a Huawei nehézségekbe ütközhet következő csúcsmobiljai, a Mate 30 és a Mate 30 Pro rajtjakor. A Google szóvivőjének elmondása szerint a kínaiak nem telepíthetik a Google appjait és szolgáltatásait a szeptember 18-án bemutatkozó új csúcskészülékre, miután a Trump-adminisztráció májusban korlátozásokat vezetett be több kínai vállalatra, köztük a Huaweire is vonatkozóan. Az ügy előzményeiről korábban itt írtunk bővebben.

Most akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?
Válaszolunk a felhasználók legfontosabb kérdéseire, elmondjuk, mit is jelentenek a Huawei-telefonok tulajdonosainak a Google korlátozásai.

A Google Trump rendeletének eleget téve felfüggesztette üzleti kapcsolatát a Huawei-jel bizonyos Android-licencek kapcsán, aminek a már piacon lévő mobilokra nézve nincs következménye. Május óta a legégetőbb kérdés az, hogy mi lesz a jövőben megjelenő modellek sorsa.

A legfrissebb információk szerint a Mate 30 és annak Pro variánsa (illetve ezek alapján sejthetően a több hónapja csúszó, hajtogatható Mate X) meglehetősen csupaszon lesz elérhető az induláskor.

Ugyan Androidot futtatnak majd, de nem lesznek telepítve a Google szolgáltatások és appok, beleértve a Play Áruházat, a Gmailt ésa Google Térképet.

A májusban bejelentett tiltólista életbe lépését követően az amerikaiak három hónapra felfüggesztették a Huawei elleni intézkedéseket, méghozzá azzal az indokkal, hogy az érintett vállalatok számára egyszerűebb legyen az átmenet. A cég azóta múlt héten újabb 90 napos kiterjesztést kapott, de ez csak a korábban kiadott mobilokra vonatkozik. Mivel a Mate 30 nem felel meg ennek a kitételnek, nem képez kivételt. Pár héttel ezelőtt ráadásul már az is szóba került, hogy Trump teljesen feloldja a kínai cég ellen hozott szankciókat, viszont hivatalosan még semmilyen lépés nem történt ez ügyben.

A vártnál korábban jöhet a Huawei Mate 30 csúcsmobil
Már szeptemberben jöhetnek az új Mate-mobilok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik