Tech

A Huawei bemutatta a világ egyik legerősebb processzorát

A Huawei Technologies bemutatta az Ascend 910-et, a világ legerősebb mesterségesintelligencia-processzorát, valamint a MindSpore nevű számítási keretrendszert. Az MI számítási keretrendszerek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az AI alkalmazások fejlesztése könnyebb, maguk az alkalmazások pedig könnyebben elérhetők legyenek

„Teljeskörű, minden forgatókönyvre kiterjedő AI portfóliót ígértünk, melyet ma meg is valósítottunk az Ascend 910 és a MindSpore bejelentésével. Ez a Huawei AI stratégiájának új korszakát jelenti” – mondta el a bejelentés kapcsán a Huawei elnöki posztját rotációs alapon betöltő Eric Xu.

Eric Xu, a Huawei elnöke. Forrás: Huawei

Az Ascend 910 AI processzor a Huawei Ascend-Max chipsorozat új tagja. A vállalat egy évnyi fejlesztést követő tesztjei azt mutatják, hogy a processzor a tervezettnél sokkal alacsonyabb energiafogyasztással éri el a kitűzött célokat.

A processzor lebegőpontos műveletek (FP16) esetén 256 TeraFLOPS-, egészszámos műveletek (INT8) esetén pedig 512 TeraOPS számítási tempóra képes. A hihetetlen teljesítmény ellenére az Ascend 910 maximális energiafogyasztása mindössze 310W, ami a tervezett 350W-nál jóval alacsonyabb.

Az Ascend 910 a tervezettnél sokkal jobban teljesít, jelenleg a legnagyobb számítási erővel bíró AI processzor a világon”

– fejtette ki Xu.

MindSpore: Minden forgatókönyvre kiterjedő AI számítási keretrendszer

A Huawei tavaly tette közzé fejlesztési céljait az AI keretrendszereket illetően. Ezek a könnyű fejlesztés, a hatékony alkalmazás, valamint a minden forgatókönyvre kiterjesztés voltak. A MindSpore jelentős előrelépést jelent ezen célok felé. Mivel az adatvédelem fontosabb, mint valaha, a minden forgatókönyvre kiterjedő támogatás létfontosságú a biztonságos mesterséges intelligencia eléréséhez. A MindSpore keretrendszer könnyedén alkalmazkodik a különböző telepítési igényekhez, legyenek azok nagyok és bonyolultak vagy kicsik és egyszerűek.

A MindSpore biztosítja az adatok védelmét, mivel csak már feldolgozott gradiens és modell információkkal foglalkozik. A rendszer nem maga dolgozza fel az adatokat, így minden esetben hatékony a felhasználók adatainak védelme. A MindSpore továbbá beépített védelmi technológiával is rendelkezik, ami garantálja a biztonságot és a megbízhatóságot. A keretrendszer minden forgatókönyvre alkalmazható az eszközökön és szükség esetén lehetővé teszi köztük az együttműködést is. A MindSpore kialakítási koncepciójának köszönhetően a fejlesztők könnyen fejleszthetnek AI alkalmazásokat, modelljeiket pedig gyorsabban taníthatják.

A tipikus, természetes nyelvi feldolgozással (NLP) foglalkozó neurális hálózatokban a MindSpore húsz százalékkal kevesebb kóddal rendelkezik, mint a piac más vezető keretrendszerei, ezért a fejlesztők hatékonyságát akár ötven százalékkal is képes növelni.

A keretrendszer megújításával, valamint a MindSpore és az Ascend processzor optimalizálásával a Huawei megoldása nagyobb teljesítménnyel és hatékonyabb kivitelezéssel segíti a fejlesztőket abban, hogy hatásosabban tudjanak kezelni komplex AI számítási feladatokat. Az Ascend processzorok mellett a MindSpore a GPU-kat, CPU-kat és más típusú processzorokat is támogat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik