Tech

Megnéztük a luxusházat, amelyben minden okos és nagyon dizájnos

Az LG az idén Spanyolországban rendezte meg az Innofest nevű eseményét, amelyen bemutatta legújabb háztartási gépeit az európai nagyközönség számára. Rendhagyó módon nem egy kiállítóteremben, hanem a természetes közegükben mutatták be az eszközöket: egy háromszintes ultramodern házban, amit a madridi La Moraleja külső kerületben rendeztek be.

Bár az LG Home házban több olyan termék is helyet kapott, ami az év eleji Las Vegas-i CES-en, illetve a tavalyi IFA-n már megmutatta magát, ám itt egy komplett ökoszisztémát láthattunk, ami a dél-koreai cég több szériáját is felvonultatta. Az LG Objet luxusbrand az elektronikai eszközöket keresztezi a bútorok dizájnjával, az LG Signature az olyan háztartási gépeket foglalja magába, mint az okoshűtők, mosógépek, valamint kiemelt szerepet kapott a ThinkQ mesterségesintelligencia-platform is, ami a televíziók és hangszórók agyát jelenti, és lehetővé teszi azt, hogy a gyártó eszközei kommunikáljanak egymással.

Fergeteges tévérengeteg

Az LG termékpalettája az idén kétségkívül a nappaliknak kedvez: a lakás központi helységében kezdődött a túránk, de máshol is lépten-nyomon belebotlottunk a cég különféle televízióiba, ami nem véletlen, hiszen a dél-koreai gyártó meghatározó szereplője a tévés szektornak.

A bemutatón az is világossá vált, hogy a cég főleg tévékre, és azon belül is a OLED-kijelzőkre koncentrál. A portfólió ötödét már a csúcskategóriában versenyző organikus LED-panelek teszik ki, de ott vannak még a Super UHD, azaz nanocellás tévék is a középmezőnyben, valamint a 4K-s, illetve FHD-modellek. A csúcsmodellek Dolby Atmos 5.1 hangzással jönnek, ehhez társul az LG új processzora, az alpha 9 Gen 2 chip, ami még dinamikusabbá teszi a látványt, ezt a lapkát kapják már a Z9, W9, C9 és E9 modellek, de még a valamivel olcsóbb B-széria is.

A processzor a megjelenítésért felel, és kiváló munkát végez: csodás színek, tökéletes feketék és fehérek, tűéles képek, nem lehet panasz a fényerőre sem, ráadásul ezek együtteséből – megfelelő minőségű forrás esetén – olyan részletek válnak láthatóvá, amik a hagyományos tévéknél elképzelhetetlenek.

Az LG 65W9 egy meseszép tévé, ami rásimul a falra Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

Még mindig elképedtünk azon, hogy a W9-es szériás, úgynevezett wallpaper-tévé vastagsága gyakorlatilag egy okostelefonéval vetekszik, és szinte teljesen rásimul a falra. A tavalyi W8 utódjának szánt frissítésbe is már az új a9-es chip került, 65, illetve 77 hüvelykes méretben választható, és itt is jól teszi a dolgát a chip: az OLED tévé gyönyörűen szaftos gyümölcsöket jelenített meg, amik még okostelefonnal fényképezve is lélegzetelállítóan jól néznek ki.

A kiállított modellek közül a legérdekesebbnek egyértelműen a világ első 8K-felbontású OLED-tévéje, az LG 88Z9 bizonyult, ami a cég tervei szerint az idei év második felében jelenik meg, és a mesterséges intelligenciával karöltve olyan látványt jelenít meg, ami szinte lemászik a kijelzőről.

Furcsa állványáról ismerhető meg  8K-s LG88Z9 Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

Pár perc után már úgy tűnhet az agy számára, mintha 3D-ben látnánk mindent, mert az OLED-et jellemző elképesztően mély feketéknek és erős kontrasztoknak köszönhetően nagyon életszerű és dinamikus a látvány. A készülék támogatja a Dolby Visiont, a HDR10-et is, a 4K-s tartalmakat pedig szoftveresen javítja fel úgy, hogy az megközelítse a 8K-s tartalmak részletességét.

Leesett az állunk a világ első 8K-s OLED tévéjétől
Közelebbről is megnéztük magunknak az LG 88Z9-et, természetes közegében.

A látványon túl fontos megemlíteni, hogy az LG nagy hangsúlyt fektet a saját ThinkQ nevű MI-platformjára, aminek hála nem csak beszélgetni lehet a tévével, de lehetővé teszi azt is, hogy a készülék az okosotthonrendszer többi tagjával is képes legyen kommunikálni, így például az okosizzókkal, hűtőkkel, és külön jó hír, hogy a készülék tartalmazza a Google Assistant és Amazon Alexa virtuális segédeket is.

A második generációs Alpha 9 processzor szintén a mesterséges intelligencia lehetőségeit használja: több mint egymillió vizuális adat feldolgozása nyomán kifejlesztett gépi mélytanulási algoritmust használ. A processzor a lejátszott tartalom forrásának felismerése és elemzése nyomán határozza meg a megfelelő képfeljavítási módszert, így optimalizálja a videók megjelenítését, és a környezeti jellemzőknek megfelelően finomhangolja a tónusgörbét, beállítja a fényerősséget.

Ahol a sör, ott a konyha

A ház konyhájában két Multi-Door hűtő is helyet kapott, köztük a tavaly év végén bemutatott Slim Multi-Door, ami mindössze 835 milliméteres szélességével a kisebb konyhákba is ideális. A modell egy új, matt fekete változatot kapott, ami a gyártó háztartási eszközei között egy új vonalat képvisel: ez az idei slágerszín, ami más cégek elektronikai eszközeinél is nagy trendnek számít, és

szinte minden stílusú modern konyhába beleillik.

A hűtő különlegessége a Door Cooling technológia, ami nemcsak a hűtő hátulján, de az ajtón keresztül is hűti az ételeket. A készülék elején az InstaView nevű vékony, tükrös felületű panel is helyet kapott, ami két koppintásra betekintést enged a frizsider belsejébe, hogy az ajtó kinyitása nélkül láthassuk, miből mennyi van még a készleten. Ezen felül kijelzőként is funkcionál, lehet rajta recepteket olvasgatni, vagy ellenőrizni, hogy milyen az időjárás odakint.

Nagy sláger lesz idén a matt fekete Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

Az egyik legnagyobb érdeklődésre számottevő berendezés  egy kapszulás sörfőző volt, aminek meglepő a koncepciója. Az LG HomeBrew sörfőző berendezésbe egy egyszer használatos kapszulát kell beadagolni, ahogy a kávégépekbe is – csak kávébab helyett abban maláta, élesztő, komlóolaj és egyéb ízesítő hozzávalók vannak. Persze nem csorog ki belőle rögtön a nedű, arra két hetet várni.

Kapszulából főzi a kézműves sört az LG otthoni gépe
Az LG modern otthonában kapszulából készül a kézműves-sör.

Az alkoholos italok kedvelőinek kedvez az okosított borhűtő, a minimalista dizájnnal megáldott fémesen szürke LG Wine Cellar, ami a nagyobb hagyományos frigók méretével vetekszik, és nem kevesebb, mint 65 üveg nedű tárolható benne. A felső ajtót megkocogtatva odabenn felkapcsolnak a fények, így anélkül vethetünk egy pillantást a gyűjteményünkre, hogy ki kellene nyitni a hűtőt, és ha konkrét céllal érkeztünk, akkor rögtön három lehetőségünk is van arra, hogy hozzáférjünk a hűtő tartalmához.

Egyrészt szimplán megragadhatjuk az ajtót és kinyithatjuk, viszont, ha szeretnénk lenyűgözni a vendégeket, akkor hangvezérléssel is kérhetjük a szerkezetet, hogy táruljon fel, illetve amennyiben a hűtő mozgást érzékel, akkor a gép aljába szerelt apró kivetítő egy Door Open feliratot vetít a padlóra, amit a lábunkkal letakarva azonnal kinyílik a felső ajtó és máris hozzáférhetünk a benn hűlő üvegekhez.

Vasember is megirigyelné az okosított borhűtőt – Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

Az LG ugyanakkor nemcsak arra figyelt, hogy ilyen látványos megoldásokkal lássa el a hűtőjét, az ajtó mögött is egészen figyelemreméltó technológia dolgozik. Az úgynevezett Multi Temperature Control funkciónak köszönhetően a szerkezet képes arra, hogy eltérő hőmérsékletre hűtse az ugyanazon légtérben található, de eltérő polcokon pihenő palackokat.

Okosan hűt, tisztít, fújkál

Az LG beerősített légkondik és ventilátorok terén is, tényleg alig akad olyan háztartási termék, ami ne lenne a portfóliójában. Az új DualCool légkondicionálónak alapvetően két feladata van a lakásban: tisztítja, illetve optimális hőmérsékleten tartja a levegőt. Amikor a kütyü érzékelői riadóznak a levegőben keringő irritáló anyagok miatt, a beépített diffúzor negatív ionokat bocsát ki, és semlegesíti a bacikat.

Mivel a nagyszüleim régi mosógép/centrifuga kombójával is mindig istenien friss pizsamákat kaptam, nehezen tudtam elképzelni, hova lehet okosítani a mosást, amit régen az asszonyok egy mosószappannal sikeresen letudtak. De van még új a nap alatt: az LG új elöl és felültöltős gépei annyira okosak, hogy azt is meg lehet nekik mondani, milyen típusú foltot és pontosan honnan szeretnénk eltávolítani a ruháról.

Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

Az érintőkijelzős, wifis TurboWash gépek nem csak kitisztítják a ruhákat, de minimalizálják a szálak károsodását, hogy minél tovább lehessen viselni a darabokat. A felültöltős TurboWash 3D egyszerre három technológiát is mozgósít, amikkel egy program idejét akár 39 perce csökkenti. Ez főleg azért jó, mert 27 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, a vízfelhazsnálást pedig 14 százalékkal csökkenti az LG hagyományos mosógépeihez képest. Az elöltöltős modell az Intello Direct Drive motor hajtja, ami az alapján állítja be a mosást, hogy automatikusan felismeri, hány kilogramm ruhát töltöttünk a gépbe.

Ez már tényleg a jövő, hogy mire képes ez a szekrény
Innentől elég lesz, ha rászól a szekrényére.

Ha már mosókonyha, láthattuk a tavaly bemutatott, továbbfejlesztett Styler ruhafrissítő készülékeket is, amik hatékonyan tisztítják és fertőtlenítik a ruhákat, a TrueSteam névre keresztelt gőztechnológia révén a baktériumok és kórokozók 99,9 százalékát képesek eltávolítani a textíliákból. A mozgó ruhaakasztó gyengéden rázogatva tünteti el a kisebb gyűrődéseket és űzi el a kellemetlen szagokat, a simító funkció pedig olyan élt vasal a nadrágok szárára, mintha a ruha egyenesen a tisztítóból érkezett volna.

Úgy néz ki, mint egy komód, valójában hangcucc Fotó: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

A dél-koreaiak készültek egy rakat villódzó-hangos-fényes hangcuccal is, amiknek a lelkét a Meridian nevű technológia adja, de a személyes kedvencünk az LG Objet AJ7, ami egy éjjeliszekrényre hasonlít. A lábakkal felszerelt készülék gesztenyéből készült, és bár külsőre komód, valójában egy nagyon is jól szóló hangszóró, aminek a tetejére került a vezérlőpanel.

Ha a képre kattint, galéria nyílik, és még több képet nézegethet!

Galéria

Ajánlott videó

Olvasói sztorik