Tech

Leesett az állunk a világ első 8K-s OLED tévéjétől

A madridi LG Innofesten közelebbről is megnézhettük magunknak a tavaly bemutatott LG 88Z9 OLED-tévét, ami az idei év második felében jelenik meg, és a mesterséges intelligenciával karöltve olyan látványt jelenít meg, ami szinte lemászik a kijelzőről.

Az LG idén Madridban rendezte meg idei Innofest nevű eseményének európai állomását, ahol megmutatták a legújabb háztartási gépeikre alapozott okosotthon-koncepciójukat. Az LG Home néven berendezett lakásban több tévét is láthattunk, de leginkább a monumentális LG 88Z9 készülék követelt magának figyelmet.

A Z9-et ugyan a tavaly szeptemberi IFA-n mutatta meg először a cég, de most természetes közegében, egy nappaliban láthattuk működés közben: alaposan megnézhettük kanapéra ülve, állva, oldalról-hátulról, és még nagyítóval is közelről.

Ez a világ első 8K felbontású OLED paneles okostévéje, méghozzá 88 hüvelykes képátmérővel.

A méret mellett érdemes észben tartani, hogy a 8K felbontás (7680×4320 pixel) négyszer akkora, mint a 4K, tehát 16-szor több pixel tartalmaz, mint a full HD, összesen 33 117 600-at, és mindegyik mögött található egy önállóan fény kibocsátására képes organikus dióda. Az OLED-et azért is hívják sokan a jövő technológiájának, mert ennek köszönhetően minden egyes pixel külön vezérelhető, és nincs szükség az LCD-nél használatos háttérvilágításra.

Furcsa állványáról ismerhető meg a 88Z9 – Forrás: Dömös Zsuzsanna / 24.hu

A modellt a legkönnyebben úgy lehet felismerni (a méretén túl), hogy egy különleges állvánnyal kapható, amibe a hangrendszer is került. Ugyan még abban az időszakban vagyunk, amikor még a 4K sem igazán elterjedt, natív 8K-s tartalom pedig kvázi nem is létezik, de az LG tévéje ígéretes előfutára a jövőnek, mert a színek elképesztőek, a kép tényleg rendkívül részletes.

Pár perc után már úgy tűnhet az agy számára, mintha 3D-ben látnánk mindent, mert az OLED-et jellemző elképesztően mély feketék és erős kontrasztoknak köszönhetően nagyon életszerű és dinamikus a látvány. A készülék támogatja a Dolby Visiont, a HDR10-et is, a 4K-s tartalmakat pedig szoftveresen javítja fel úgy, hogy az megközelítse a 8K-s tartalmak részletességét.

Magát állítja be

Az LG új televíziója már a cég második generációs Alpha 9 processzorát tartalmazza, ami több mint egymillió vizuális adat feldolgozása nyomán kifejlesztett gépi mélytanulási algoritmust használ. A processzor a lejátszott tartalom forrásának felismerése és elemzése nyomán határozza meg a megfelelő képfeljavítási módszert, így optimalizálja a videók megjelenítését,

és a környezeti jellemzőknek megfelelően finomhangolja a tónusgörbét, beállítja a fényerősséget.

Tervezésekor az LG azt tartotta szem előtt, hogy az emberi szem másként érzékeli a látványt különböző fényviszonyok között, és másképp fest a tévé például egy sötét szobában nézve az ágyról, mint egy napsütéses délután a nappaliban. A processzor a tévé környezeti fényérzékelőjét használja a fényszint mérésére, és automatikusan módosít a fényerősségen, ha erre szükség van.

A hangbeállításokat is rábízhatjuk a tévére, ami saját pozíciója alapján állítja be az ideális értékeket, ráadásul képes a kétcsatornás hangot akár virtuális 5.1-es térhangzássá alakítani. A bemutatón azt is hallhattuk, miképp működik a gyakorlatban, ha bekapcsoljuk a mesterséges intelligenciával felturbózott 5.1-et – a különbség pedig tényleg szembetűnő, a hangok sokkal dinamikusabbak és kevésbé sterilek.

LG 88Z9 – Forrás: LG

Az is kiderült továbbá, hogy a tévé megkapta a ThinQ mesterségesintelligencia-platformot is, amibe integrálható a Google Asszisztens és az Amazon Alexa is, így akár egyszerű hangutasításokkal is elvégezhetünk a napi feladatokat a tévén, böngészhetünk a neten vagy irányíthatjuk a kompatibilis okoseszközöket. A virtuális asszisztenseknek köszönhetően kvázi beszélgetni is lehet az eszközzel, ami a neten elérhető források segítségével például arra is válaszol, mi a különbség a Pepsi és a Coca Cola közt.

De ezt a képességet arra is kihasználhatjuk, hogy a filmek között hangvezérléssel több szűrő alapján is kereshetünk: ha valakinek például Jennifer Anniston a kedvenc színésze, kérheti listázásra a szereplésével készült filmeket, és szűkíthet ajánlatokat csak azokra, amelyekben a színésznő Adam Sandlerrel együtt szerepel, és a műfaj mondjuk romantikus komédia.

A tévét a tervek szerint már idén meg lehet majd vásárolni európai országokban az év második felében, meglehetősen borsos áron: 30 ezer eurót, azaz nagyjából 9 600 000 forintot kérnek majd érte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik