Tech

Élve égették el azt, akinél okostelefont találtak

Az iraki Moszulban még mindig nagyon nehéz olyan helyi lakost találnia a fotóriportereknek és újságíróknak, aki ne takarná el a az arcát. Rengetegen rettegnek attól, hogy az Iszlám Állam (ISIS) egy nap visszatér, és első körben azokat fogják megbüntetni, akik beszámolnak a lapoknak az ISIS kegyetlen uralmáról.

A Point és az Engadget együtt publikálta azt a helyi lakosokkal forgatott rövid riportfilmet, ami a 2014. június negyedikén elfoglalt, majd 2017-ben felszabadított Moszulról szól. Ebből többek közt fény derül arra is, hogyan büntette az ISIS azokat, akik okostelefonon keresztül csatlakoztak a netre. Az elborzasztás célja az volt, hogy az ország második legnagyobb városát teljesen elzárják a külvilágtól.

Miután az ISIS 2014. júniusában elfoglalta Moszult, lekapcsolták a várost az internetről, így a lakosokhoz nem sok információ juthatott el arról, mi történik a városon kívül, ahogy arról sem, hogy menekült rokonaik biztonságban vannak-e, élnek-e egyáltalán, és hogy érkezik-e valaha is felmentő sereg.

Sokan titokban használták továbbra is okostelefonjukon keresztül a 3G-t, egészen addig, amíg a katonák nem kezdték azokat elkobozni, a használójukat pedig megbüntetni. A katonák ajtótól ajtóig jártak, hogy átkutassák a házakat SIM-kártyák, tévék után.

A 34 éves helyi Fatima története szerint unokaöccse vesztét az okozta, hogy találtak egy nála egy okostelefont. Az ISIS katonái ezért egy póznához kötözték, lelocsolták benzinnel, majd felgyújtották.

Éveken át olyan volt, mintha visszafelé haladnánk. Visszakerültünk a kőkorszakba.” – mesélte az időszakról Fatima.

„Bárki, akinél telefont találtak, elvitték. A testvéremet azért végezték ki, mert használta a mobilját. Pedig még csak SIM-kártya sem volt benne, de kivégzőosztag elé állították és szétlőtték.” – mesélte a 25 éves Ali, akinek története hasonló, mint Fatimáé.

„El voltunk izolálva a világtól. Nem tudtuk, mi történik. Minden este úgy aludtunk el, hogy nem biztos, hogy megérjük a reggelt. Rettegésben, félelemben, pusztításban, betegen és éhesen éltünk.”

Visszafoglalták Moszult az Iszlám Államtól
Az iraki kormányfő gratulált a győzelemhez.

Moszul volt a dzsihadisták utolsó fellegvára Irakban, amely egyben szimbolikus jelentőséggel is bírt számukra, miután vezetőjük, Abu Bakr al-Bagdadi innen kiáltotta ki kalifátusát az Iszlám Állam által elfoglalt iraki és szíriai területeken.

Az iraki csapatoknak 2017-ben sikerült visszafoglalni Moszult az Iszlám Államtól nyolc hónapon át tartó offenzíva utáni küzdelem árán. A város ostroma alatt több ezer civil vesztette életét, és csaknem egymillióan kényszerültek otthonaik elhagyására.

Kiemelt kép: SAFIN HAMED / AFP

„Szeretném, ha kiderülne, hogy ez csak egy rémálom, de pontosan tudom, nem az”
Pár éve még menekültként kelt át Budapesten, most saját fotókiállítással tért vissza. Interjú Ahmed Alalousival, akit majdnem megölt az Iszlám Állam, de Finnországban új életet kezdett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik