Nagyvilág

Visszafoglalták Moszult az Iszlám Államtól

Az iraki kormányfő, Haider la-Abadi megérkezett Moszul városába, hogy gratuláljon az iraki csapatoknak az Iszlám Állam felett aratott győzelmükhöz a városban.

Az iraki miniszterelnök szerint az Iszlám Állam elismerte a vereségét
Haider al-Abadi ezt jelenti a moszuli mecset felrobbantása.

“Az iraki hadsereg főparancsnoka, Haider al-Abádi megérkezett a felszabadított Moszulba és gratulált a hősies harcosoknak, illetve az iraki népnek a nagy győzelemhez” – írta közleményében a kormányfő hivatala.

A város ostroma alatt több ezer civil vesztette életét, és csaknem egymillióan kényszerültek otthonaik elhagyására. Az iraki erők januárban szerezték vissza a Tigris folyó által kettészelt város keleti felét. A Nyugat-Moszul visszaszerzéséért folyó ostrom végső szakaszában Moszul sűrűn lakott óvárosáért zajlott a küzdelem, amelynek szűk sikátorai komoly kihívást jelentettek a hadsereg számára.

A harcokban a biztonsági erők jelentős veszteségeket szenvedtek. Bár a hivatalos adatok hiányoznak, az amerikai védelmi minisztérium úgy tudja, hogy a terrorelhárítás, amelynek oroszlánrésze volt Moszul visszafoglalásában, emberei 40 százalékát elvesztette.

A Washington vezette nemzetközi koalíció támogatását élvező iraki erők tavaly október 17-én indították meg offenzívájukat az ország második legnagyobb városának visszavételéért, amely 2014-ben került az Iszlám Állam kezére. Ez volt a dzsihadisták utolsó fellegvára Irakban, amely egyben szimbolikus jelentőséggel is bírt számukra, miután vezetőjük, Abu Bakr al-Bagdadi innen kiáltotta ki kalifátusát az Iszlám Állam által elfoglalt iraki és szíriai területeken.

„Szeretjük az italokat, de nem szeretjük, ha bezárnak minket”
Az ellenségek is összefognak, ha le kell verni minket, mondja Raouf Hallo kurd politikai újságíró, akivel Kurdisztánról és a független állam kilátásairól beszélgettünk.

A szélsőségesek az elmúlt időszakban jelentősen veszítettek befolyásukból. “Fővárosukban”, a szíriai Rakkában jelenleg is ostrom alatt állnak.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik