Tech

Történelmi fotó készült az űrben

A hétvégén dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz a SpaceX Crew Dragon űrkapszula, ami sokak szerint az űrutazás új szakaszát nyitotta meg. Ugyanezt gondolja Anne McClain asztronauta, aki az ISS fedélzetéről lőtt gyönyörű fotót a közeledő űrhajóról.

A hétvégén bocsátották fel a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első tesztverzióját, a szerkezet pedig az elvárásoknak megfelelően vasárnap dokkolt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A Demo-1 nevű űrhajón nem utaztak űrhajósok, az első emberes repülést a tervek szerint a nyáron fogják végrehajtani. A SpaceX űreszközén hat asztronauta fog elférni.

Új korszak kezdődik az űrutazásban
Sikeresen dokkolt a Crew Dragon a Nemzetközi Űrállomásra.

A Crew Dragon sikeres tesztje fontos mérföldkő az amerikai űrkutatás történetében, hiszen 2011 óta nem utaztak asztronauták amerikai űrhajóval.

Ez a történelmi pillanat megihlette Anne McClain amerikai űrhajóst is, aki az ISS fedélzetéről lőtt elképesztő fotót a közeledő kapszuláról. A kép már-már művészi, rajta csak az űrhajó fekete sziluettje, mögötte pedig a Föld görbülete látható. Az űrhajós csak ennyit írt a fotóhoz Twitteren: „Az emberes űrutazás új korszakának hajnala”.


A Crew Dragonba egyébként az ISS űrhajósai is beszálltak, így gyakorlatilag 2011 óta ők voltak az első emberek, akik amerikai űrhajóban utaztak az űrben.

A tesztkapszulában egyébként egy Ripley névre keresztelt bábu utazott, az elnevezés A Nyolcadik utas: a Halál című film főszereplőjére utal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik