Tudomány

Új korszak kezdődik az űrutazásban

A hétvégén bocsátották fel a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első tesztverzióját, a szerkezet pedig az elvárásoknak megfelelően vasárnap dokkolt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – írja az IFLScience. A Demo-1 nevű űrhajón nem utaztak űrhajósok, az első emberes repülést a tervek szerint a nyáron fogják végrehajtani. A SpaceX űreszközén hat asztronauta fog elférni.

A Crew Dragon sikeres tesztje fontos mérföldkő az amerikai űrkutatás történetében, hiszen 2011 óta nem utaztak asztronauták amerikai űrhajóval.

A NASA-nak évek óta orosz űreszközöket kell használniuk, ha űrhajósokat akarnak juttatni az ISS-re, ez pedig komoly anyagi terhekkel jár. Jim Bridenstine, a NASA igazgatója szerint a Crew Dragon új korszakot hoz el az amerikai űrmissziókban. Bridenstine kiemelte, ez az első alkalom, amikor egy olyan űrhajót bocsátottak fel, amelyet magáncég épített és üzemeltet.

A tesztkapszulában egy Ripley névre keresztelt bábu utazott, az elnevezés A Nyolcadik utas: a Halál című film főszereplőjére utal. Nem ez az első alkalom, amikor a SpaceX egyik űreszközének tesztjéhez egy próbababát használtak fel, 2018 februárjában egy Starman nevű bábu utazott a Falcon Heavy rakétán.

Kiemelt fotó: Flickr/Official SpaceX Photos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik