Tech

Sosem találja ki, mi van a NASA űrfotóján

A NASA korábban a Hold túloldalán robogó kínai rover leszállási helyéről csinált csak fotót, most viszont sikerült magát a Csange-4-et és a hozzá tartozó Jáde Nyúl 2 rovert is lefényképezni. Persze valószínűleg ez még nem fogja meggyőzni az összeesküvés-hívőket, és továbbra is sokan úgy gondolják, hogy sem az USA, sem Kína nem szállt le a Holdra - ennek ellenére a kínaiaknak fontos lehet, hogy most már fotós bizonyítékuk is van arról, hogy az eszközeik megvannak az égitest felszínén.

A Csange-4 január 3-án landolt a Hold felszínén, és magával vitte a Jáde Nyúl 2 nevű roverét is. A robot landolási helyszínét, a Von Kármán-krátert a magyar származású fizikusról és matematikusról, Kármán Tódorról nevezték el. A szakértők választása azért esett a mélyedésre, mert ez a Naprendszer legősibb becsapódási krátere, és egyben a legrégebbi és legmélyebb medence a Holdon.

Bal oldalon a Jáde Nyúl 2, jobb oldalon a Csange-4 látható – fotó: NASA

A NASA korábban már készített képet a leszállási területről, de az eszköz akkor még nem volt a Hold felszínén. Most, egészen pontosan február 1-jén sikerült magát a rovert a landert is lencsevégre kapni, az ominózus képet a 2009 óta dolgozó Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) készítette. A NASA kutatói még be is jelölték, hogy a távolról készített fotón hol látható a Csange-4, és hol a Jáde Nyúl 2.

Az LRO 51 mérföldes, azaz körülbelül 82 kilométeres magasságból csinálta a képet, amelyen egy pixel nagyjából 85 centiméternek felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik