Tech

Sokak szerint kamu a kínaiak holdra szállása

Kétkedők és összeesküvés-elméleteket gyártók szerint Kína is legalább annyira szállt le a Holdra, mint az amerikaiak: leginkább sehogy. Az elméletet azzal igazolják, hogy a Jáde Nyúl 2 előtt olyan, mintha krétavonal lenne egy képen  - tehát egyértelmű, hogy stúdióban készültek a felvételek.

Ahhoz már hozzászokott az ember, hogy a NASA holdra szállásait rengetegen megrendezett kamu akciónak tartják, amivel az amerikaiak előrébb akartak kerülni a szovjetekhez képest az űrversenyben, és ezzel a hidegháborúban is. Az viszont tök új, hogy még ma sem hisszük el: valaki képes leszállni a holdra, és mintákat gyűjtögetni ott. Pedig ez a helyzet a kínai lander, a Csange-4 esetében is: összeesküvés-hívők úgy gondolják, hogy

a kínaiak csak lemásolták a NASA-t, és megrendezték a holdra szállást.

Az egész őrületet a magát ufóvadásznak kiadó Scott C Waring indítottta útjára, aki egy ufómagazinban arról beszélt, hogy a Jáde Nyúl 2-ről, azaz a kínaiak holdjárójáról készült képeken jól látszik, hogy a szerkezet előtt egy fehér krétacsík van, olyan, ami a filmeken és a színházakban szokta jelölni, hova kell állnia a színésznek. A kínaiak tehát saját magukat buktatták le, Waring szerint kiderült, hogy stúdióban vették fel az egész holdra szállást.

Fotó: Kínai Nemzeti Űrügynökség

A Csange-4 egyébként január 3-án landolt a Hold felszínén. A robot landolási helyszínét, a Von Kármán-krátert a magyar származású fizikusról és matematikusról, Kármán Tódorról nevezték el. A szakértők választása azért esett a mélyedésre, mert ez a Naprendszer legősibb becsapódási krátere, és egyben a legrégebbi és legmélyebb medence a Holdon.

Azt nem tudni, hogy mi az a krétacsíknak tűnő fehér vonal a Jáde Nyúl 2 előtt, de az biztos, hogy nem a stúdióban véletlenül otthagyott nyom. A NASA is bevédte egyébként a kínaiak projektjét, és képet hozott nyilvánosságra a leszállási helyszínről, amelyet a Lunar Reconnaissance Orbiter kamerája készített. Igaz, ez még leszállás előtti állapot, így nem teljesen tiszta, hogyan szánta ezt bizonyítékként az űrügynökség, de nyilván az összeesküvés-hívőket nem fogja meggyőzni semmi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik