Tudomány

Érthetetlenül hideg a Hold túloldala

Az eddig véltnél hidegebb az éjszaka a Hold távoli oldalán: a Csang'o-4 kínai űrszonda adatai szerint mínusz 190 Celsius-fokra csökken éjjel a hőmérséklet a Hold Földről nem látható oldalán.

Ez az első alkalom, hogy kínai kutatók első kézből származó adatokat kaptak a Hold éjjeli felszíni hőmérsékletéről. A Csange-4 leszállóegységét és a holdjárót a napfény ébresztette hosszú „álmából” a Holdon töltött első extrém hideg éjszakája után – közölte a Kínai Nemzeti Űrügynökség.

A gravitációs árapály-hatás következtében a Hold forgási ritmusa megegyezik a keringési ritmusával, ezért mindig ugyanazon oldala fordul a Föld felé – írja az MTI. Ezért nevezzük a számunkra láthatatlan oldalt a Hold túlsó, sőt, néha sötét oldalának, annak ellenére, hogy azt is éri napfény, csak mi nem látjuk.

„A Csange-4 mérései szerint a Hold Földtől távol eső oldalán a talaj sekély rétege alacsonyabb hőmérsékletű, mint a Földhöz közelebbi oldalon, amelyet annak idején az amerikai Apollo misszió mért” – mondta He Csang, a Kínai Űrkutató Akadémia (CAST) munkatársa, a Csange-4 projekt vezetője. E mérések alapján a „Föld felöli” oldalon -160 fokig süllyed a hőmérséklet a hosszú holdi éjszakán.

A különbséget valószínűleg a talajösszetétel eltérései okozzák a Hold két különböző oldalán. De további elemzésekre van szükségünk.

A Holdon egy nap 14 földi napnak felel meg, egy holdi éjszaka szintén 14 földi napon át tart. A Csange-4 a napenergia hiánya miatt váltott alvó módozatba a holdi éjszaka során. A Hold nappalának és éjszakájának hőmérséklete között hatalmas az eltérés. Korábban a kínai tudósok nem rendelkeztek pontos adatokkal arról, milyen hideg is az éj.

2013 végén Kína útnak indította aCsange-3-at, az ország első űrszondáját, amely leszállást hajtott végre a Holdon. A holdjáró tudományos műszerei pedig még mindig üzemelnek, az elmúlt öt évben több mint 60 holdi éjszakát éltek meg. „Ez siker volt, de a Csange-3-at külföldi hőmérsékleti adatok alapján tervezték” – mondta Csang.

Fotó: Kínai Nemzeti Űrügynökség

A Hold nappala és éjszakája közötti hőmérsékletkülönbség megállapítása segíti a tudósokat abban, hogy megbecsüljék, mi jellemezheti a Hold talaját. A leszállóegység és a holdjáró egy rádióizotópos hőforrást is vitt magával, ennek segítségével tartja magát melegen a szonda a holdi éjszaka során.

A holdjárót egy izotópos termoelektromos cellával és hőmérsékleti adatokat gyűjtő tucatnyi műszerrel szerelték fel. Az izotópos termoelektromos cella olyan energiaellátást biztosít, amely nem függ a napfénytől és nem befolyásolja a környezetben lévő homok és por, amelyek a NASA Opportunity és a Spirit holdjárójának a munkáját nehezítik.

„Ezt a technológiát kell alkalmaznunk, ha el akarunk jutni a Hold sarkvidéki régióiba vagy a világűr távoli, Jupiteren túl lévő részeibe, ahol a napenergia nem használható elsődleges áramforrásként” – fejtette ki Szun Cö-csou, a Csange-4 vezető tervezője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik