Tech hardverteszt

Ha nincs okostévéje, itt egy olcsó alternatíva

Még mindig sokan használnak „nem okos” televíziót, hiszen miért is cserélnék le a működő készüléküket pár extra szolgáltatás hiánya miatt. Erre megoldás egy a tv box – mint a Beelink GT1 Mini –, hiszen így új tévé vásárlása nélkül élvezhetők az okosfunkciók. Az ára 18 000 Ft-ról indul, de van 4 GB RAM-os modell is 23 500 Ft-ért – és ebben az EU Priority Line áfamentes szállítás is benne van.

A Beelink GT1 Mini a gyártótól megszokott, jó minőségű dobozban érkezett: a kartonon belül szépen elrendezve találtuk az eszközt és a hozzá tartozó kiegészítőket. A Mini jelző ráadásul nem véletlen, tényleg egy aprócska tv boxról beszélünk, ami sokaknak lehet mindennél fontosabb szempont.

Fotó: RendeljKínait

A méretből fakadóan nem kerülhetett rá elég USB aljzat, a kettőből egyet pedig rögtön ki is lövünk a vevő egységgel, ha a távirányítóját is szeretnénk használni – a Mecool például simán megoldotta ezt –, és miért is miért mellőznénk azt. Ez komoly negatívum, hiszen egy billentyűzettel el is fogyasztottuk az összes rendelkezésre álló helyet. Ezen kívül microSD kártyát képes olvasni az eszköz, illetve UTP kábelt fogadni, amiért viszont jár a piros pont. Analóg hangkimenetet is találunk rajta, ami szintén jó hír.

A készülék teteje matt fekete, az ujjlenyomatokat egyáltalán nem gyűjti, ellenben az oldalai igen, mivel azok fényes felületűek, az alja pedig piros borítást kapott. A csomag része az EU csatlakozós tápegység, a korábban már említett távirányító, valamint egy HDMI kábel. A Beelink termékektől már korábban is megszokhattuk a jó minőséget, és ezúttal sem kellett csalódnunk, mindent igényesen pakoltak össze, láttunk már ennél sokkal rosszabb cuccokat is ugyanennyi pénzért cserébe.

Fotó: RendeljKínait

TESZTÜZEM

A Beelink GT1 Mini egy Amlogic 905 processzorral érkezik (akárcsak a Mi Box S), a RAM méretét (2 vagy 4 GB) ugyanakkor mi választhatjuk ki a rendeléskor, és ezzel együtt a háttértár – 32 vagy 64 GB – mérete is duplázódik. Arra viszont mindenkinek fel kell készülnie, hogy a tesztalanyunk nem Android TV-s rendszerrel van felvértezve, a mezei Androidot reszelgették rá Kínában.

Kár érte, főleg a hangfelismerés miatt reménykedtünk az Android TV-ben, ugyanis ez a funkció rengeteget ad hozzá a kezelhetőséghez. A beépített WiFi támogatja az 5 GHz-es frekvenciasávot, így BD25-ig nem volt gond a vezeték nélküli átvitellel, de ha az 5-8 GB-os tartalmakon túl is szeretnénk élvezni a mozizást, akkor a kábeles összeköttetést javasoljuk, már ha nem külső merevlemezen tartjuk a filmeinket. Nálunk egy ősrégi Zyxel NSA320 NAS szépen kiszolgálta a doboz, egyáltalán nem akadozott a lejátszás.

Jó hír, hogy az HBO GO letölthető a Play Store-ból,

még el is indul, ugyanakkor a Netflixet meg sem találja a kereső, így aki ezt a szolgáltatást használná, annak jó eséllyel máris ugrott ez az eszköz. A helyi hálózatos használat mellé mi mindenképpen a Kodit javasoljuk, ugyanis szerintünk ez az egyik legjobb ingyenes médiacenter alkalmazás.

Fotó: RendeljKínait

Böngészni, YouTube-videókat nézni egészen jól lehet vele, a fontos applikációk elég nagy százaléka megtalálható a Play Store-ban is, szóval egészen jó kis mindenes lenne a gép, ha nem most teszteltük volna a Mecoolt M8S-t, ami lényegében megeszi reggelire a GT1 Minit.

ÖSSZEGZÉS

A Beelink GT1 Mini remek lejátszó lenne, mondjuk 10 000 forintért, de ez nemcsak erről a kütyüről mondható el, hanem az összes olyan eszközről, ami nem az Android TV-t futtatja. Igazából az a legnagyobb baj vele, hogy az ára legalább annyi, mint a Mecool M8S-nek, és ennek függvényében nem látunk olyan élethelyzetet, ahol ezt a terméketválasztanánk. Kár érte, kiváló ügynök volt.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik