Tech

Ezt a csodát látja a NASA új szondája a Marson

Az InSight nem fog olyan izgalmas képeket küldeni nekünk a vörös bolygóról, mint amilyeneket a Curiositytől kapunk, hiszen csak egy helyben áll, és nem mozog. Az első fotóját azonban már elküldte arról, hogy mit lát a marsi talajon: a lander a horizontról készített felvételt.

A NASA kutatói megnyugodhatnak: az InSight rendben leszállt a Marsra, és most már a szolárpaneljeit is kinyitotta a megfelelő szögben, úgyhogy működik is. A szerkezet már tegnap készített egy homályos fotót a marsi tájról, de máig kellett várni, hogy letakarítsa a portól és a kosztól az objektívét, és normális képet tudjon készíteni arról, mit is lát pontosan.

Máris elküldte az első fotót a Marsról az InSight
A landolás közben lőtte a képet a felszínről.

Az InSight magyar idő szerint tegnap este 9-kor szállt le a Mars Elysium Planitia nevű területére, nem messze attól a helytől, ahová a Curiosityt is levezényelték hat évvel ezelőtt. A leszállás után még ötórányi izgalom következett a NASA csapatának, mert nem volt biztos, hogy az eszköz képes lesz megfelelő szögben kinyitni a szolárpaneljeit, most már viszont biztos, hogy az egyenként 2,2 méter széles alkatrészek jó helyen vannak, és töltik az InSightot.

Ezt látja most a NASA landere – fotó: NASA / JPL

Az eszköz Marsra juttatása egyáltalán nem volt gyaloggalopp, amit az is szépen mutat, hogy a vörös bolygó felszínére küldött landerek mindössze 40 százaléka érte el azt sikeresen, ráadásul egyelőre egyedül csak az Egyesült Államok egységeinek sikerült a bravúr.

Ismét leszálltunk a Marsra
Sikerrel járt a NASA, az InSight biztonságban landolt a vörös bolygón.

Az InSight mindössze hat és fél perc alatt lezavarta a leszállást, annak ellenére, hogy nagyon kockázatos és nehéz vállalkozásról beszélünk: a marsi atmoszféra ugyanis olyan vékony, hogy nagyon minimálisan lassítja csak le a másodpercenként 5,5 kilométeres sebességgel haladó egységet, a kutatóknak ráadásul nagyon pontosan kellett kiszámítaniuk, milyen szögben lépjenek be a légkörbe, különben az eszköz eléghetett volna, vagy lepattanhatott volna az egyik sűrűbb légrétegről. Éppen ezért az InSight vastagabb hőpajzsot kapott, ezzel előre lépett be az atmoszférába, ahol 1600 Celsius-fokra forrósodott, majd ejtőernyője és apró fékezőrakétái segítségével lassította le magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik