Tech

Teljes eksztázisban ünnepelt a NASA

Több mint hat év után ismét landolt egy robot a vörös bolygón. A NASA leszállóegysége, az InSight, magyar idő szerint hétfő este érte el a Mars felszínét.

Hétfő este ismét történelmet írt a NASA: az űrhivatal munkatársainak sikerült leszállniuk a vörös bolygón az InSight nevű szerkezettel, ezzel nyolcra emelkedett a felszínen állomásozó robotok száma.

Ismét leszálltunk a Marsra
Sikerrel járt a NASA, az InSight biztonságban landolt a vörös bolygón.

A NASA szakemberei éveken át dolgoztak az InSight megalkotásán, a fejlesztés mintegy 828,8 millió amerikai dollárba került. A robot idén májusban indult útjára, és november 26-án kezdte meg a landolást. A leszállás nagyjából hat és fél percig tartott, és bár ez rövid időnek tűnhet, valójában kifejezetten nehéz letenni egy szerkezetet a Marsra.

Az eddigi próbálkozások során csupán a leszállóegységek 40 százaléka érte el sikeresen a felszínt.

Nem csoda, hogy miután hivatalossá vált a landolás, a NASA szakértői az irányítóközpontban valósággal megőrültek örömükben.

Az InSight küldetése során a vörös bolygó talaját fogja vizsgálni egy lefúrható hőmérővel, illetve egy szeizmométerrel. A kutatók bíznak benne, hogy a leszállóegységnek köszönhetően nemcsak a Mars belső tulajdonságait, hanem a kőzetbolygók kialakulását és fejlődését is jobban megismerhetik.

Kiemelt kép: NASA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik