Tech

Két év múlva Trumpnak már űrhadserege lehet

Szokták értelmetlen és furcsa kijelentések elhagyni Donald Trump száját, úgyhogy senki nem lepődött meg, amikor néhány hónappal ezelőtt (saját magát is meglepve) egy űrhadseregről kezdett el beszélni San Diegóban a tengerészgyalogosok előtt. Először csak kósza ötletként vetette fel a dolgot, de annyira megtetszett neki az elképzelés, hogy most már tényleg dolgozik a megvalósításán, amit 2020-ra tervez véghezvinni.

Trump nem arról híres, hogy jól átgondolt és megfogalmazott beszédeket adjon, nemrég nyilatkozta például azt, hogy ő ösztönből tudja, hogy a klímaváltozás kamu, de égette már porig magát Twitteren többször is, de kijelentette például azt is, hogy nem hiszi el, mennyire sokan meghaltak Puerto Ricóban két hurrikán alatt, mert a demokraták csak őt akarják besározni a statisztikákkal.

ELŐSZÖR Ő SEM VETTE KOMOLYAN

Így nem csoda, hogy az ember nem veszi túl komolyan, ha az elnök egyszer csak elkezd űrhadosztályokról beszélni egy márciusi tengerészgyalogos-összejövetelen, többek között ő maga sem, mert később azt nyilatkozta, hogy “nem igazán gondoltam először komolyan, de aztán rájöttem, hogy milyen jó ötlet ez, csináljuk meg” – írja a CNET. Úgyhogy nekiálltak megcsinálni: Trump felszólította a Pentagont és a Védelmi Minisztériumot, hogy kezdjék el kidolgozni a részleteket, most pedig, úgy tűnik, 2020-ra lehet is valami a dologból. Egyelőre csak azt nem tudni, pontosan mi lenne a hadosztály feladata.

Trump és csapata úgy képzeli el a dolgot, hogy az űrhadosztály (Space Force) az Egyesült Államok védelmi rendszerében ugyanolyan különálló osztály lenne, mint a légierő vagy a tengerészgyalogság: a hadsereg hatodik ága, leváltva a jelenleg is üzemelő Légierő Űrparancsnokságot (Air Force Space Command). Ez utóbbi jelenleg Coloradóban székel, és több mint 30 ezer embert foglalkoztat. Az űrparancsnokság felel bizonyos műholdak működéséért, a rakétafigyelő rendszerekért, a globális helymeghatározó rendszerekért és a világűr megfigyeléséért, sőt, olyan titkos projektekért is, mint a milyen a titokzatos X-37B űrrepülőgép is. Az űrhadosztály valószínűleg ezt a szerepet átvenné az űrparancsnokságtól, és a világűr katonai felhasználására irányítaná a figyelmet.

SZERZŐDÉS KÖTI, HOGY BÉKE LEGYEN AZ ŰRBEN

Ez már csak azért is problémás, mert az Outer Space Treaty (ami magyarul az elképesztően egyszerű “Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket” nevet kapta) egyértelműen kimondja, hogy

minden űrtevékenységnek békésnek kell lennie.

Trump szerint viszont Oroszország és Kína is fegyverkezik már a világűrben, hozzájuk képest az amerikaiak fényévekkel le vannak maradva – ez egyébként összecseng azzal, amit a légierőnél már hónapok óta pedzegetnek.

A világűr jelenleg olyan, mint a vadnyugat: rengeteg kiaknázatlan lehetőséget nyújt, viszont nagyon veszélyes is lehet, ha katonai célokra is használják. Elég belegondolni például, hogy a 21. században az életünk hány területén használjuk a műholdakat: ezek segítségével tájékozódunk, kommunikálunk, vagy éppen fizetünk a bankkártyánkkal. A katonaság is rájuk van utalva, katasztrofális következményekkel járna, ha valaki képes lenne belenyúlni a működésükbe. Így, ha tényleg fegyverkezés indul meg a világűrben, és Trump űrhadosztálya megalakul, az Outer Space Treaty hivatalosan is semmissé válik, és új szabályozásra lesz szükség.

Trump szerint Oroszország és Kína már fegyverkezik – fotó: MTI/AP/Evan Vucci

2020-BAN MÁR EL IS INDULHAT

Trump nem tudja saját magától létrehozni a hadosztályt, erre csak a Kongresszus áldásával van lehetősége. Egyelőre a részleteken dolgoznak a Pentagonban és a Nemzeti Űrtanácsban, a legújabb dokumentumokban viszont már finanszírozásról és a jogalkotásról is fogalmaztak meg részleteket. Az űrhadosztály valószínűleg úgy működne, mint a hadsereg többi ága, ahová önkéntesen jelentkezni lehet,

az egyelőre még nem tiszta, hogy milyen feladataik lennének a sajtóban sokszor viccesen csak űrkadétoknak nevezett katonáknak.

Valószínűleg hasonló munkát végeznének, mint most az űrparancsnokság dolgozói, nem kellene a világűrben állomásozniuk, sokkal inkább a műholdakkal és az elhárítással foglalkoznának.

Az amerikai elnök eltökélte, hogy az országának dominálnia kell a világűrt is – Mike Pence alelnök pedig már a 2020-as büdzsébe is szeretné beleszámolni az űrhadosztály működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik