Tudomány

Az amerikaiak ráparáztak egy orosz műholdra

Amerikai szakértők szerint nagyon furcsán viselkedik egy orosz műhold, melyet tavaly októberben állítottak pályára. Egy amerikai diplomata azt is kiemelte, elképzelhető, hogy az űreszköz valójában egy fegyver.

Oroszország szerint az érintett műhold feladata az, hogy rutinmegfigyeléseket végezzen az űrben – írja a Live Science.

Mint korábban beszámoltunk róla, Yleem Poblete, az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője egy svájci konferencián arról beszélt, hogy az űreszköz viselkedése és pályája nem hasonlít semelyik másik műholdéra. Poblete aggodalmát fejezte ki az esettel kapcsolatban.

Nem tudjuk biztosan, hogy mi ez, és nincs mód az ellenőrzésére

– mondta Poblete, hozzátéve, hogy az orosz űrhaderő parancsnoka korábban azt állította, egyik fő feladatuk, hogy új fegyver-prototípusokat illesszenek be haderejükbe. Sőt, az orosz védelmi minisztérium az elmúlt évtizedben többször is megerősítette, hogy műholdellenes eszközök fejlesztésén dolgoznak.

Bár Poblete nem nevezte meg a konkrét űreszközt, a 2017 októberi dátum a Cosmos 2523-ra utal.

A műhold ugyanis tavaly október végén vált le anyaeszközéről.

Titkos űrfegyverek?

Az elmúlt időszakban egyre több amerikai döntéshozó kezdett el aggódni amiatt, hogy az ország elvesztheti dominanciáját az űrben. Nem véletlenül beszélt Donald Trump többször is arról, hogy egy űrhaderő felállításával kell megvédeni az Egyesült Államok vezető helyzetét a világűrben. Az amerikai elnök a közelmúltban meg is tette a szükséges lépéseket a haderő felállításához.

Donald Trump elrendelte az ŰRHADERŐ létrehozását
Nem elég a puszta amerikai jelenlét a világűrben, amerikai dominanciára van szükség.

Mike Pence alelnök korábban azt mondta, hogy Oroszország és Kína az Egyesült Államok legjelentősebb vetélytársai. Pence külön kiemelte, hogy a két ország műholdellenes berendezései rohamosan fejlődnek.

Az amerikai aggodalmaknak ugyan lehet némi alapja, de úgy tűnik, hogy az állítólagosan furcsán viselkedő szerkezet valójában nem jelent fenyegetést. Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa a Space.comnak azt mondta,

érthetetlen számára, hogy min akadtak fenn az amerikaiak.

A Cosmos 2523 a Cosmos 2521-gyel együtt a Cosmos 2519-en utazott az űrbe. A két mellékműhold más-más időpontokban váltak le az anyaszerkezetről. McDowell nem tartja kizártnak, hogy az amerikai megfigyelőek egyszerűen összekeverték az egyes űreszközök azonosítóit.

A három műhold az elmúlt időszakban különböző, igen jelentős manővereket hajtott végre. McDowell úgy véli, a látványos mozgások egyfajta technológiai demonstrációként szolgálhattak. A szakértő szerint elképzelhető, hogy az orosz mérnökök azt akarták felmérni, hogy az anyaeszköz miként képes pályára állítani más műholdakat.

McDowell hozzátette, lehetséges, hogy a műholdak valóban katonai célt szolgálnak, a mozgásuk viszont nem utal fenyegető, abnormális vagy illegális tevékenységre. A kutató természetesen hozzátette, az amerikai katonai műszerek akár olyan dolgokat is kimutathattak, amelyek más szakértők figyelmét elkerülték.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik