Tudomány

Földet ért a titkos űrrepülő

X-37(960x640).jpg (x-27, űrrepülő, nasa, boeing, )
X-37(960x640).jpg (x-27, űrrepülő, nasa, boeing, )

Biztonságosan landolt 15 hónapos küldetése végeztével a kaliforniai Vandenberg légi támaszponton az amerikai légierő második "titkos" katonai űrrepülője.

Az űreszközt 2011 március elején állították Föld körüli pályára, egy Atlas 5-ös hordozórakétával bocsátották fel Cape Canaveralból. Az X-37B jelű űrrepülőgép kívülről a NASA nyugalmazott űrsiklóira hasonlít, de azoknál sokkal kisebb.


Súlya 5 tonna, hossza 8,3 méter, szárnyainak fesztávolsága 4,6 méter. (Illusztráció: NASA)

A gépet a Boeing óriásvállalat Phantom Works üzemében gyártották, a NASA űrsiklóival szemben napenergiával működik. Robotpilóta irányítja, és nem tervezik, hogy fedélzetén embert szállítson.

Az amerikai hadsereg korábbi tájékoztatása szerint rendszerbe állítását követően az X-37B-t számos küldetés végrehajtására használhatják a világűrben, legyen szó felderítésről, műholdak kiszolgálásáról, javításáról vagy visszaszállításáról.

A második űrrepülő az eredeti tervek szerint kilenc hónapot töltött volna az űrben, az amerikai hadsereg azonban tesztelni akarta a szerkezet teherbírását, ezért decemberben úgy döntött, meghosszabbítja a küldetését.

Az első mini-űrrepülőgépet 2010 áprilisában indították, és az nyolc hónapig tartózkodott a világűrben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik