Tech hardverteszt

Megtaláltuk a tökéletes mini PC-t

A RendeljKínait letesztelte az Alfawise T1 mini PC-t, ami a tudatos emberek választása lesz, hiszen kompakt kialakítása miatt sokoldalúan felhasználható, ráadásul passzív hűtéssel rendelkezik, tehát semmilyen zajterhelést nem okoz. Bátran használhatjuk számítógépként, de a dupla HDMI kimenetnek hála egy házimozi-rendszerbe is beilleszthető, tehát a TV boxot is ki tudja váltani. Mindössze 56 000 Ft-ba kerül, EU Priority Line szállítással pedig áfamentesen érkezik meg hozzánk, aktivált Windows 10-zel, ami alsó hangon is 15 000 Ft-os tétel.

KICSOMAGOLÁS

Igazán jó minőségű, több részből álló csomagolásban érkezett meg hozzánk az Alfawise T1, amihez jár tápegység, két HDMI kábel, továbbá csavarok azok számára, akik szeretnék rögzíteni egy kijelző hátuljára – a furatok a VESA szabvány szerint lettek kialakítva, amiért hatalmas pacsi jár a gyártónak.

A dobozon egyébként minden lényeges információ megtalálható, de a specifikációt a teszt bekezdésben fedjük fel. Az Alfawise T1 jó minőségű, kellemes tapintást biztosító anyagokból készült, az összeszerelés pedig egészen példás, a kínai cégnél láthatóan meg akarták mutatni, hogy milyen magas színvonalú termék gyártására képesek.

A ház kialakítását láthatóan jól átgondolt tervezés előzte meg: a gép passzív hűtést kapott, így akár egy halószobában is működhet, nem fog zavarni. Az előlapon helyezték el a piros színű bekapcsoló gombot, ami mellett egy kék visszajelző LED világít miután benyomtuk. Mellé került egy kártyaolvasó, két darab hagyományos USB 3.0 aljzat, illetve egy Type-C csatlakozó.

Hátul találjuk a tápcsatlakozót, és két USB 2.0 aljzatot, amiket nagyon jó döntés volt ide tenni, hiszen a vezeték nélküli egér- és billentyűzet számára ideális helyen vannak. A Xiaomi Mi Router 3G-nk és a gigabites Digi netünk kábeles csatlakoztatása esetén 600/200 Mbit sebességet értünk el – van 802.11 a/b/g/n/ac-s WiFi is –, ami nagyon szép eredmény a hardvertől. Ezek mellett két HDMI kimenet is akad, továbbá nem maradt le a 3,5 mm-es jack aljzat sem.

Még a csomagolásra sem lehet panasz – Fotó: RendeljKínait

TESZTÜZEM

Az Alfawise T1 Intel Gemini Lake N4100 processzort kapott 4 GB DDR4 RAM-mal. Szerencsére 64 GB tárhelyet is kapunk alapáron, ezen egy eredeti, aktivált 64 bites Windows 10 lakozik. Ennek marhára örültünk, mert már előre szidtuk az égieket, amiért újra rendszert kell telepítenünk, a leírásban ugyanis csak annyit említenek, hogy a gép kompatibilis Bill Gates rendszerével.

A T1 512 GB-os méretig fogad M.2 SSD-t, és egy 2,5″-os SSD-t vagy HDD-t is rakhatunk bele, így tényleg ki lehet maxolni a gépben rejlő lehetőségeket. Nálunk minden NAS-on van, ebben az esetben teljesen elég a beépített 64 GB is, kényelmesen elfér rajta a rendszer és a fontosabb programok.

Semmi csicsa, csak amire tényleg szükségünk lehet – Fotó: RendeljKínait

A gépen lévő Windows angol nyelvű, de a Vezérlőpultban (angolul Control Panel) letölthető a magyar nyelvi csomag, mi is ezzel kezdtünk, az újraindítást követően pedig már az anyanyelvünkön kommunikált velünk az Alfawise T1. Biztosan mindenkit a teljesítmény érdekel, de meg kell nyugtatnunk a kritikusokat is: irodai és multimédiás felhasználásra tökéletes az eszköz. Még régebbi játékokat is futtathatunk rajta, de ne várjunk csodát tőle, hiszen annyiba kerül, mint egy középkategóriás CPU.

A HDMI 2.0A szabvány szerinti, tehát képes a 60 Hz-es 4K-t kitolni magából, bár mi egyelőre a jó minőségű, FHD megjelenítők felé húzunk, mivel egy olyan 4K OLED képernyő, amire lecserélnénk a mostani készülékünket, még mindig 600 000 Ft felett mozog. A hivatalos oldalt egyébként itt találjátok.

A T1 nálunk remekül vizsgázott az MS Office programcsomaggal, közben persze ment folyamatosan a Chrome is, tehát ugyanúgy használtuk, akár egy irodai gépet. Egy, vagy a szerencsésebbeknek két megjelenítő, és már mehet is a munka. A Kodi segítségével pedig médialejátszóként is remekül szuperál a T1, ha nem lenne épített HTPC-nk, valószínűleg beszereznénk egy ilyet.

ÖSSZEGZÉS

Az Alfawise T1 mini PC 56 000 Ft-ért ad minőségi, korrekt hardvert gusztusos csomagolásban, ráadásul VESA szabvány furatokat találunk rajta, így akár a TV hátuljára is felcsavarozhatjuk. Ennyi pénzért belefért még az aktivált Windows 10 is, ez mindenképp dicséretes teljesítmény.

Csúcsidőben 600/200 Mbit-et produkált, ami nagyon szép eredmény, a sokkal erősebb HTPC-nk sem tud 890 Mbit-nél többet. SSD-t és HDD-t is rakhatunk bele egyszerre, bár mi csak az előbbit javasoljuk, abból is egy M.2 csatlakozós verziót, a médiaszerver szerepét pedig egy NAS-ra érdemes bízni.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik