Tech hardverteszt

Nemcsak a külseje extrém, de jól is szól ez a menő hangszóró

A Nillkin MC1 Cozy – igen, ez a hivatalos neve – egy olyan Bluetooth hangszóró, ami mindennek látszik, csak annak nem, aminek tervezték. A bravúros külső mögé rejtett hangfal egyben vezetéknélküli töltő, kihangosító és ébresztőóra, sőt még NFC kapcsolatot is biztosít, és olyan futurisztikusan néz ki, mintha a jövőből jött volna. A RendeljKínait által tesztelt terméknek megkérik az árát, 28 000 Ft, viszont elég ütősen szól, és egy rakat más dologra is jó.

KICSOMAGOLÁS

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy amikor kibontottuk a terméket a dobozából, fogalmunk sem volt, hogy micsoda. Direkt nem néztük meg előre, inkább megpróbáltuk kitalálni, lévén így az izgalmas, de bevalljuk, elsőre nem ment, a Nillkin MC1 Cozy névből pedig viszonylag nehéz következtetni.

Kinézetre lehetne A galaxis őrzői című filmből Mordály valamelyik lézerpuskája, vagy egy hatalmas éjjeli óra – ez utóbbi mondjuk közelebb is áll a valósághoz. Szerintünk jól néz ki, még akkor is, ha néha azt várjuk, hogy űrhajóként szálljon fel asztalunkról. A kivitelezés minősége nem rossz, bár azért az oldalműanyagokat még megdolgozhatták volna valami puha matériával, pont úgy, ahogy alul és felül is tették, de ezt inkább csak a 100 dolláros ár mondatja velünk.

A doboz kicsit megsínylette az utat, de a beltartalomnak semmi baja nem lett – Fotó: RendeljKínait

Persze már lelőttük a poént a leadben: egy Bluetooth hangszóróról beszélünk, aminek a szürke részén helyezkednek el a hangkeltő membránok, a teteje pedig egy vezetéknélküli mobil töltő, ahová az okoseszközeinket tehetjük töltési szándékkal. Alatta a kezelőszerveket láthatjuk, amik tapipadok is egyben – az egyetlen probléma, hogy nem érezhető, hol kezdődik és hol végződik egy-egy gomb. Alatta az NFC felirat szintén nem a véletlen műve, amennyiben van ilyen módon kommunikáló eszközünk, egyetlen érintéssel azt is csatlakoztathatjuk hozzá.

A frontoldalon egy hatalmas kijelző kapott helyet, ami mutatja az időt, illetve jelzi a különböző kapcsolati állapotokat – természetesen, mint minden ilyen eszközt, ezt is beállíthatjuk ébresztésre. A hátsó fertályon a beállításért felelős gombokat, USB csatlakozót, az AUX kimenetet találhatjuk, illetve a gyárilag hozzá adott tápegységet csatlakoztathatjuk, amiből rögtön következik, hogy a Nillkin MC1 Cozy nem rendelkezik beépített akkumulátorral.

Az utolsó pillanatok a beüzemelés előtt – Fotó: RendeljKínait

TESZTÜZEM

Itt kellene elsütnünk azt a frázist, hogy mivel ez egy Bluetooth kapcsolattal operáló hangszóró, hallgassunk rajta zenét, és már kész is a teszt, de láthatóan nem csak erre a célra szánták alkotói. Szerintünk ez elsődlegesen egy dizájn tárgy, másodlagosan pedig zenehallgatásra is használható, és csak harmadrészt multifunkcionális eszköz.

A kibontás után dobjuk bele a CR2032-es lapos elemet, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy megjegyezze majd az idő és ébresztési beállításokat. A hátsó gombokon tudjuk beállítani az előbbi értékeket, illetve azt, hogy mikor szeretnénk álmunkból felriadni a csipogásától. Van rajta szundi gomb, ez 10 perc haladékot ad a nehezen kelőknek. Az időzítésről a kijelzőn bal felül, egy piktogram segítségével tájékozódhatunk, míg a BT kapcsolat meglétét jelző jelet jobb felső részen kell keresnünk.

A kezelésért elsődlegesen a frontra elhelyezett multifunkiconális érintő gombok felelnek, a bal oldali piktogram rövid, míg a jobb oldali hosszabb nyomásra lesz aktív, így fér meg egy kapcsolón a számok lapozása a hangosítással és halkítással. Érdekes módon a hátsó gombok használata nem ilyen egyszerű, lévén a hatásuk a front kijelzőn jelenik meg, ezért néha ölbe kell vennünk a Nillkin MC1 Cozyt.

Ami a hangminőséget illeti, számunkra a Xiaomi Network Speaker a csúcs ebben a kategóriában, és ezt még egyetlen konkurensnek sem sikerült túlszárnyalnia. Ezen a próbán a Nillkin MC1 Cozy is elbukik, igaz nem sokkal, de azért hangminőségben nem sikerül megszorongatnia a királyt. Jól szól, ami szerintünk a hangszórók furcsa elrendezéséből adódhat, erre képletesen mondhatjuk, hogy „körsugárzó”, de senkit ne tévesszen meg az elnevezés, csak az elején helyezkedik el oldalanként két membrán.

Így tulajdonképpen majdnem mindegy, hogyan tesszük le magunkhoz képest, kellemesen betölti a teret. Egy kicsit ez is V karakterisztikára hasonlító „hangolást” kapott – amikor a mélyek és a magasak hangsúlyosabbak a középtartománynál -, de szerencsére nem sikerült agyonverni vele a zenei spektrumot. Szépen elválnak a hangszerek egymástól, de az nyilván kitalálható, hogy

nem a Mozart-rajongók fogják raklapszám vásárolni a terméket.

A tökéletesre kimunkált hangnál az átlag felhasználó számára sokkal fontosabb, hogy az eszköz kényelmesen kezelhető legyen: lejátssza az összes formátumot, illetve hogy mindenféle interface-en keresztül lehessen kapcsolódni hozzá, és ebben bizony nagy király a tesztalany. MP3, WMA, WMV, FLAC, APT-X, és még sok minden mást is lekezel, illetve az AUX-ra váltást automatikusan elvégzi, ha egy külső eszközt csatlakoztatunk hozzá.

Ugyanez nem igaz az USB portra, ami csak töltésre, és nem adatátvitelre szolgál, amit egy felirattal azért feltüntethettek volna. Cserébe viszont elég gyorsan tölt, 5 V mellett 2 A-t, míg a vezetéknélküli töltő 1 A-t képes leadni. Az eszközzel kapcsolatban egyetlen igazi szívfájdalmunk van, hogy nincs beépített akkumulátora, így inkább a lakásunk dísze és zenedoboza lesz, semmint hordozható hangszóró.

Pont ezért nem értjük, hogy mi szükség volt a nem igazán működő headset funkcióra. Bár mindkét oldalon található mikrofon, a beszélgető partnerünk mégsem hall minket rendesen, ami elég nyögvenyelőssé teszi a kommunikációt. A szokásos hívásfogadás-letételt szintén a fronton elhelyezett gombokkal tudjuk vezérelni, ebben nagyon hasonlít a BlitzWolf BTS sorozatára, és ezek a funkciók alapvetően itt is jól működnek.

ÖSSZEGZÉS

A Nillkin céget eddig is ismertük kiváló telefonos kiegészítőiről, de most az MC1 Cozy-val a Bluetooth hangszórók terén is a konkurenciára rúgták az ajtót. A kifejezetten egyedi külcsín értékes belbecst takar, remek hangja van, USB-s és vezetéknélküli töltő, ébresztőóra és telefonos kihangosító is egyben, de a beszédhang minőségén azért van még mit fejleszteni.

A legnagyobb hiányossága, hogy beépített aksi hiányában nem elég hordozható, inkább otthoni hangszóróként tölti be jól a feladatát.

Kár érte, mert így a makulátlan bizonyítvány helyett négyesre kerekítettük az átlagot, még akkor is, ha ennél többet érdemelt volna. 28 000 forintért mondjuk nem rossz vétel, a forma pedig tényleg zseniális, ahogyan a többi Nillkin terméké is, érdemes például az MC2 Cozy-ra vetni egy pillantást.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik