Tech hardverteszt

Öt ok, miért kell váltani napjaink legnépszerűbb okoskütyüjére

A Xiaomi legújabb okoskarkötője, a Mi Band a harmadik kiadása ismét felbolygatta a hordozható okoskütyük piacát, hiszen rekord eladásokat produkál világszerte. Már teszten is járt a RendeljKínaitnál, ahol alaposan kivesézték a tudását, most viszont arra fókuszálunk, hogy mik azok az extrák, amiért a Mi Band 2 tulajoknak is érdemes elgondolkodni a cserén.

1. KIJELZŐ

Az okoskarkötőnk egyik legfontosabb paramétere, hogy milyen és mekkora a kijelzője, hiszen ezen jelenik meg minden információ. A Mi Band 2-ben rém egyszerű, egy soros OLED kijelző van, amivel nem fogjuk megváltani a világot, cserébe egészen páratlan, akár 3-4 hetes üzemidőt is produkálhatunk vele.

A mérnökök ügyesen aknázták ki az egyszerű megjelenítő lehetőségeit, ugyanis egyáltalán nincs szükség többre használat közben: érthető piktogramok után egyértelmű számok. Mindent elmondanak, amit kell, és jól is néznek ki. Az egyszerűség másik előnye, hogy nem kell szövegeket kiírni (kivéve a dátumot), ezért mondhatni nyelvfüggetlen. A módok között az előlap egyetlen érintésérzékeny gombjával lehet váltani.

A Mi Band 3 szintén OLED kijelzőt kapott,

így az üzemidő itt remek, viszont a képernyő meghízott, így sokkal több adatot képes kirajzolni. Tapasztalataink alapján napfényben is javult az olvashatóság, ami az előző generációnál sokszor problémás. Bár azt mondtuk, nem kell több a Band 2 kijelzőjénél, mégis imádjuk az új változatot, nem váltanánk vissza semmi pénzért. Már csak azért sem, mert már érintésérzékeny a képernyő, így kényelmesebb a menüben navigálni. A kapacitív gomb azért továbbra is ott van – immár a készülékházba süllyesztve -, hogy segítse a használatot. Eleinte szokni kellett, hogy hol húzzuk el az ujjunkat a lekerekített szélű panelen, hogy érzékeljen, de egy hét után beleszoktunk, azóta mindig sikerült eltalálni.

Balra az új, jobbra a régebbi verzió – Fotó: RendeljKínait

2. FUNKCIÓK

A nagyobb kijelzőt jobban kihasználták a tervezők, egy rakás új funkciót üdvözölhetünk a Mi Band 3 karkötőn. Ilyen például az időjárás, ahol három nap adatait láthatjuk. Lett dedikált stopper „alkalmazás” is, így telefon nélkül is elmehetünk futni, tudjuk mérni a köridőket. A Mi Band 2 legnagyobb hiányossága az volt, hogy nem jegyezte meg a nem fogadott hívásokat illetve az olvasatlan SMS-ünk. Rezgett és jelzett, amíg csörgött a telefon, majd eltűnt az értesítés, mintha mi sem történt volna.

Az új változat már gyűjti az értesítéseket (az utolsó ötöt), ami pozitív változás. El is tudjuk olvasni az SMS-eket, meg tudjuk nézni, hogy ki hívott, és törölhetjük is az értesítés listát, ha arra lenne szükség.

A hívás már nem csak némítható, de el is utasítható a karkötőről.

A Mi Fit alkalmazásból átköltözött az óralap kiválasztása menüpont, és már a Mi Bandről is meg tudjuk keresni a telefonunkat, illetve néma üzemmódba helyezhetjük azt. A Mi Band 3 már jelzi azt is, ha nincs csatlakozva a telefonhoz és ha merül az aksi, tehát jóval kommunikatívabb elődjénél. Tapasztalataink alapján valamivel erősebben rezeg, gyorsabb a szinkronizálás a Mi Fittel, és az alvásmonitorozás is pontosabb lett, hamarabb észreveszi, ha ébren van az ember.

Ősszel érkezik majd egy NFC-s változat is, így bizonyos országokban fizetésre is lehet majd használni, ami nagyon futurisztikus és menő lehetőség. Sajnos a hírek alapján Európában nem lehet majd kiaknázni a funkció ezen előnyét, így ez csak szépen mutat majd a specifikációs listán számunkra.

A Mi Bandek mindig is a cserélhető szíjak miatt voltak nagyon népszerűek, természetesen a legújabb változathoz is számos pánt rendelhető. Már most is egész jó a kínálat, de a jövőben még többre lehet számítani. A mindenféle színű és mintájú szilikon darabok mellett létezik bőr és fém is, így akár öltöny mellé is viselhetjük a karkötőt, nem fog elütni a ruházatunktól.

Az új kijelzőn már tök jól látszik minden – Foró: RendeljKínait

3. VÍZÁLLÓSÁG

A Mi Band 2 is bizonyos mértékig vízálló, de ez inkább csak gyors zuhanyzáshoz, esőben sétáláshoz elegendő, úszni például nem lehet vele. Az utód viszont már 50 m-ig vízálló, így  a medencézés sem akadály, nem kell levennünk egy pillanatra sem, hacsak nem mélytengeri búvárok vagyunk. Viszont azt tudni kell, hogy víz alatt nem működik az érintőkijelző és a gomb sem, ez a technológia velejárója.

4. MAGYAR NYELV

Mivel a Mi Band 3 már hosszabb szövegeket is ki tud írni, nem mehetünk el szó nélkül a megjelenítés nyelve mellett. Egyelőre csak kínai kiadás van a piacon, ami azt jelenti, hogy gyárilag kínai karakterekkel kommunikál, aminek mi annyira nem örülünk. Szerencsére könnyen ráhekkelhető az angol, sőt a MIUI.hu jóvoltából még a magyar nyelv is! A fordítás hétről hétre profibb, mostanra az összes menüpont teljesen magyar, és az ékezetes betűket is tökéletesen jeleníti meg. A magyarság sokat dob a felhasználói élményen, hiszen nem kell angol nyelvtudás a használatához.

Az ékezetes betűk sem jelentenek neki gondot – Fotó: RendeljKínait

5. FOLYAMATOS PULZUSMÉRÉS

A Mi Band 3-mal már a folyamatos pulzusmérés sem álom többé. Előre beállított időnként (1, 10, 30 perc) magától mér, a Mi Fitben pedig grafikont és elemzést kapunk. Megmaradt azért a manuális mérés is, így a karkötőről bármikor el tudjuk indítani, ha kíváncsiak vagyunk az aktuális értékre. Ehhez képest a Mi Band 2 csak akkor mér, ha külön kérjük, és grafikon sincs, így nagy az előrelépés ezen a fronton is.

A pulzusmérés is jobb lett – Fotó: RendeljKínait

Itt egy apró hátrányt azért meg kell említenünk: a valamivel rövidebb üzemidőt. Bár nagyobb aksit kapott az új generáció, de a nagyobb kijelző és a folyamatos pulzusmérés miatt gyorsabban merül – persze még így is kihozható 3 hét működés egy töltéssel, ami továbbra is extrém érték.

Jó hír az is, hogy a kezdeti 12 000 Ft körüli eladási ár rohamosan zuhan, így akciótól függően akár 7-8 ezer forint körül beszerezhetjük az új Mi Bandünket a GearBestről, amire természetesen semmi importköltséget nem kell fizetnünk. Tehát nem sokkal drágább a régi változatnál, így nem kérdés, hogy megéri inkább a Mi Band 3-at választani. Ha pedig sürgősen kellene, vagy szükségünk van a magyar garanciára, akkor a Xiaomishop kínál megoldást, hiszen az ő kínálatukban is megtalálható a karkötő.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik