Tech

Órák alatt rémálommá vált egy ártatlan napraforgós ötlet

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2018. 08. 06. 05:40

Korábban a témában:

Az Instagram napjaink egyik legnépszerűbb alkalmazása, ahová emberek milliói töltik fel a képeiket. Ahogy mindenhol, itt is vannak népszerű trendek, amit sokan szeretnének meglovagolni: ami itthon a lila levendulamező, az máshol a citromsárga napraforgók tömkelege, és egy kanadai család úgy gondolta, hogy némi extra hasznot húznak a farmjukon termő látványos haszonnövényből.

Bogle-ék már három évvel ezelőtt meglátták a lehetőséget a tökéletes fotós terepre vágyó Instagram-mániások becserkészésében, és 7,5 dollárért cserébe megengedték, hogy bárki fotókat készítsen a földjükön, a rengeteg napraforgó között. A meghirdetett lehetőség után néhány száz érdeklődő érkezett, ami még kezelhető volt, és elég pluszt pénzt hozott a családnak – idén viszont elszabadult a pokol.

A família ezúttal is meghirdette a lehetőséget, készültek is az eseményre: személyzetet fogadtak, sőt még mobilvécéket is állítottak a 300 autó befogadására képes „pakolójuk” mellé. Egészen július 28-ig nem is volt semmi gond, aztán egy napraforgós kép akkora népszerűségre tett szert az Instagramon, hogy

már hajnali hatkor emberek kezdték elözönleni a farmot.

Az esetről tudósító The Globe and Mail cikke szerint a helyzet szinte órák alatt kezelhetetlenné vált, szó szerint emberek ezrei lepték el Bogle Seeds napraforgóföldjeit, hogy képet készítsenek a végtelennek tűnő növénytengerben. A családot persze megrémítette a felfoghatatlan embertömeg, de amikor próbáltak gátat vetni az elharapódzó helyzetnek, már tehetetlenek voltak: az emberek külön kérésre sem hagyták el a farmot, volt, aki bunyóval fenyegetett, mikor távozásra akarták bírni.

Tanya Demas (@tanyademasphotography) által megosztott bejegyzés, Aug 3., 2018, időpont: 5:24 (PDT időzóna szerint)

Pár óra elteltével olyan tömeg gyűlt össze, hogy elkezdték letaposni a napraforgót, kilométer hosszan álltak a különböző járművek a gazdasághoz vezető úton, és végül a rendőrségnek kellett intézkednie, hogy véget érjen a fotósok inváziója: a hivatalos szervek szerint nagyjából 7000 járművet számláltak meg a környéken, amik csak azért érkeztek, hogy az utasok a napraforgók között fényképezkedhessenek – és gondoljunk csak bele, járművenként biztos, nem csak egy ember érkezett a helyszínre.

A káoszt végül sikerült felszámolni,

bár a család aludni sem tudott aznap. Az eset óta a farm körül mindenhol táblák jelzik, hogy tilos belépni, a Bogle família pedig egy életre megtanulta, hogy a vírusként terjedő Instagram-bejegyzések korában kétszer is meg kell gondolni, hogy miből akar egy kis plusz pénzt csinálni az ember.

Birkás Péter korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.