Tech

Titokzatos jelek érkeztek az űrből

Azonosítatlan forrásból érkező rádiójeleket fogott egy új, Brit Columbia-i rádiótávcső. Hasonló hullámokat korábban is észleltek már, igaz, a mostaniakat minden eddiginél alacsonyabb frekvencián mutatták ki.

Az új felfedezés további kérdéseket vet fel az úgynevezett gyors rádiókitörésekkel (Fast Radio Bursts, azaz FRB-ek) kapcsolatban – írja az IFLScience. Ezek a néhány milliszekundumos jelek hatalmas távolságot tesznek meg az űrben, mire elérik a Földet. A tudósok egyelőre nem tudják, hogy a következő FRB-k pontosan honnan, miért és mikor érkeznek majd, de rendszeresen észlelik őket.

A legfrissebb jeleket a Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME) teleszkópja mutatta ki július 25-én.

Az új FRB-ek különlegessége, hogy ezek az elsők, melyeket 700 megahertz alatt észleltek.

A jeleket a kutatók FRB 180725A-nak nevezték el.

15 titokzatos jel érkezett egy távoli galaxisból
Nem lehetetlen, hogy a rádiókitörések egy intelligens civilizáció nyomai.

A CHIME kevesebb mint egy éve kezdett el működni, hogy feltérképezze a leggyakoribb elem, a hidrogén eloszlását a világűrben. A távcső 16 000 különböző frekvencián fogja a rádiókibocsátást, így másodpercenként 130 milliárd bit adatot vizsgálhat. Mikor a teleszkóp gyanús jeleket azonosít, az információkat továbbítja a kutatóknak, akik alaposabban is elemzik az adatokat. Az elmúlt héten a szakértők több 400 megahertz alatti rádiókitörést is találtak, és egyelőre úgy tűnik, hogy egyik sem a Földről érkezett.

Az FBR-eket először 2007-ben észlelték. Azóta a tudósok rengeteg elméletet dolgoztak ki a jelenség megmagyarázására. Egyes szakértők szerint a rádióhullámokat felrobbanó fekete lyukak bocsátják ki, de olyanok is akadnak, akik idegen civilizációkra gyanakodnak.

A vicces az, hogy az elméletek száma felülmúlja az ismert kitörések számát

– mondta Emily Petroff, a CHIME projekt munkatársa.

Reméljük, hogy idővel kiderül majd, hogy pontosan milyen objektumok is a forrásai a titokzatos jeleknek.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik