Tech kékhalál

Családi fotóalbum a digitális korban: mutatjuk az értelmes megoldásokat

Nagyapa ül egy széken, a csizmája ki van suvikszolva, valószínűleg a bajszát is megigazította. Fotó készül róla, ki kell öltözni. A szüleim házasodnak, házat építenek, karácsonyoznak, megszületek én majd az öcsém. Kiöltözve már senki nincs, de a karácsonyi képekhez még beállunk szépen egymás mellé. Én lekattintom a barátaimat szórakozás közben telefonnal, fényképezőgéppel megfotózom a három generációt, fényképezek saját örömömre, ha járok valamerre.

Üres időmben gyakran kapom magam azon, hogy a Fortepant böngészem, ahol különböző korok, különböző nyilvánosságainak szánt fotói között böngészek.

A fotóalbum igazi luxuscikk volt – Forrás: Fortepan

Egy idő után persze felmerül a kérdés, hogy az én képeim hol fognak megmaradni? Egyáltalán megmaradnak? Az életem története adatvesztések története is, mert a digitális korba születtem. Elromló lemezekkel, lerobbanó operációs rendszerekkel, rendes biztonsági mentés nélkül elpusztuló merevlemezekkel tűnt el a tinédzserkorom. Szerelmeslevél nem marad a kíváncsi – és a nagyapjukat teljes joggal kiröhögő – valamikori unokáknak, mert

csak 10 megát adott a freemail és kellett a hely.

Közben természetesen a mobilom a jegyzetfüzetem, van amit csak azért kattintok le, hogy emlékezzek rá. Vagy hogy valakinek egy egyszer használatos poén keretében megmutassam. Az Instagramom a figyelem, az érdeklődés története. Szóval a teljes kérdés úgy szól: hová töltsük fel azokat a képeket, amelyek nem mennek fel Instagramra?

KICSIMMEL OLASZBA

Nem esünk túlzásba, ha kijelentjük, hogy nagyjából minden a Facebookon történik. Persze út közben az ember kiinstázza az Aperolt meg a naplementét, de az Instagram igazából nem bír el egy nyaralós albumot. A következő logikus választás a Facebook. A Mark Zuckerberg vezette közösségi oldal egészen jól megoldotta a képek kezelését. Azaz: lehet fájdalommentesen albumokba rendezni a fotókat és beállíthatjuk, hogy az egész világ lásson-e minket nyaralni, vagy csak a barátok, vagy csak a család.

A Facebook mellett szól az is, hogy a GDPR betűszó mögé rejtett összeurópai adatvédelmi szabályozás hatására az oldaltól kulturált módon el lehet kérni az összes adatunkat.

Ebben pedig benne foglaltanak az általunk feltöltött fotók is. A szolgáltatás ráadásul az időnként felrebbenő pletykák ellenére sem kerül egy fillérünkbe sem. Hátrányként csak azt lehet felhozni, hogy ha a nagyi, akinek csak meg akarjuk mutatni a nyári képeket, eddig nem regisztrált Facebookra, akkor most sem kéne meghívni, hogy egy hét múlva már csodás gyógyítókat és chemtrail elméleteket osszon mag.

A Facebook tökéletes hely lehet a nyaralások és más élmények fotóinak tárolására – Forrás: ThinkStock

Normális esetben, azaz ha nem történt semmi szomorú az évünkben, akkor a megelőző évek képeinek időnkénti felvillantása és az évösszegző videók készítése is egy szimpatikus funkciónak számít. Mindenképpen jobb a beépített verziót használni, és nem hagyni egy, a Timehophoz hasonló külső szolgáltatónak, hogy egy-egy adatvesztés során elhagyja a személyes adatainkat.

A NAGYTESÓNÁL

A Google fejlesztési gyakorlata hagy maga után némi kívánnivalót. A Picasa nevű egész jó fotómegosztójukat leállították, hogy ne kavarjon be a csúfosan megbukott Google+ szolgáltatásnak, aztán végül elkészítették a Google Photos nevű egész jó oldalt. Ez egyaránt remekül megy mobilról és hagyományos számítógépről. Ráadásul ingyenes, amíg 16 megapixelnél és 1080p-nél kisebb fotókat és videókat akarunk feltölteni.

A szolgáltatás több különböző rendezési elvet kínál,

ráadásul lehetőséget ad arra, hogy egyazon albumban kulturáltan lehet álló és mozgóképet bemutatni. A Photos album és képnézegető módja a legletisztultabb az összes versenyzőé közül. Legalább három kattintás mélyre van elrejtve, hogy egy kép milyen kamerabeállításokkal vagy hol készült, de pont ennyire nem is érdekli az átlag netezőt, hogy a másodperc 250-ed részéig vagy 500-ad részéig volt-e nyitva fotózáskor a kamera.

A Google Photosra rengeteg fotó felfér ingyen, bár a szolgáltatás ilyenkor korlátozza a fotók felbontását – Forrás: 24.hu

A manuális albumba rendezési módok mellett a Google természetesen rá ereszti a saját algoritmusait is a képeinkre. A dolgokat, épületeket külön albumba rendezi. A szolgáltatást csak annak nem ajánljuk, akinek zsigeri ellenérzése van az internet nagytestvérével szemben. Mindenki másnak tökéletesen alkalmas, az albumai csinosak, a nagyival pedig emailben meg lehet osztani a nyaralós albumot.

IDENTITÁSZAVAROS VÉNSÉG

Tíz éve még biztosan a Flickr volt a jó válasz a fenti kérdésre. A szolgáltatás jó tulajdonságai megmaradtak: kezel nagy albumokat, van benne egy másik, gyűjtemények nevű rendezési mód, ezek mellett pedig időrendben is végigfuthatjuk a fotóinkat. A képnézegetője a jóindulatú közepesen béna osztályzatnál jobbat nem érdemel, okosabb nagyítási lehetőségek nem ártanának a felületre. Ad viszont nagyon sok tárhelyet ingyen, és reklámmentességet, ha évi  hétezer forintért előfizetünk.

Ezért jár asztali feltöltőprogram, és olyan kedvezménykuponok, amik csak a fényképezést komolyan vevő amatőrök számára ér valamit.

Mindenkinek el kell dönteni magának, hogy az elgazosodott Flickr-ben bízik-e. Az oldalon nem sok fejlesztést végeztek, amíg a magával sem nagyon törődő Yahoo tulajdona volt. Pár hónapja azonban a Smugmug vásárolta fel, ami mindig is a profi fotósokat célzó fizetős szolgáltatás volt. Most előfizetni a Flickr-re egy kicsit szavazat a jövőre. Szerencsére az oldal fizetés nélkül is használható, az egy terabájt tárhely is jár egy fillér elutalása nélkül.

A Flickr mára vesztett régi fényéből – Forrás: 24.hu

FUTNAK MÉG

A fentiek mellett még vannak más célokkal létrehozott fotótárhelyek is. A 500px leginkább portfólió megosztására szolgál, a Photobucket azoknak jó, akik szívesen kiárulnának a boltjukból pár nagyítást – linkelni viszont nem akarnak a fotóikra -, a Flickrt felvásárló Smugmug pedig azoknak ajánlott, akik rögtön egy fizetős szolgáltatás keresnek. Mindezek mellett nem árt otthon tartani egy nagyobb hálózati merevlemezt, amire időnként elrakjuk az összes fotónkat. Szép, hogy a felhőben olcsón lehet képeket tárolni, de csak felmerül a kis, 7*9 centis kép, amin nagypám pózol.

Nem tudok olyan szolgáltatást, amire 50 évre rábíznám az adataimat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik