Tech kékhalál

Így tud egyszerűen netet biztosítani a családnak a nyaralás alatt

Menthetetlenül itt a nyár, aki még nem volt nyaralni, már készül. Aki pedig még nem menekült ki a városból, legalább egy hétvégére, az biztosan vágja a centit, hogy mikor teheti meg. Egy a kérdés csak, hogyan vihetjük magunkkal a megszokott kényelmet a telekre?

Van a technológia nélküli életnek némi nosztalgiaértéke. Reggel a nappal kelni, este feküdni, amikor már olvasni is kevés a fény. Vagy bámulni még egy kicsit a tüzet, megkeresni az esthajnalcsillagot. De azért ha egy mód van rá, reggel a gombnyomásra érkező kávé mellé beraknánk némi zenét a Spotifyról, vagy megnéznénk valamit YouTube-ról a tejesüvegnek támasztott telefonon.

Ilyenkor nagy pukkanással szűnik meg a technika nélküliség illúziója. Főleg, ha a család is jelzi, hogy kellene egy kis net ehhez-ahhoz.

A mobilszolgáltatók évek óta készülnek nyári akciókkal, de ezek jellemzően egyéni megoldásokat tartalmaznak. Komplex, a család összes laptopjához, telefonjához wifit szolgáltató csomagból nem találtunk sokat. Pedig az egy eszköz és egy nagyobb, megosztott internetcsomag jelenti az igazi kényelmet. Nem kell este gondolkodni, hogy kinek van még elég adatforgalma egy netflixes filmhez. Meg lehet osztani a vendégekkel is a jelszót. Szóval pont úgy viselkedik, mint az otthoni hálózat, és ez a cél.

A Kékhalál a Telenor Hello Data tarifákat javasolja. Már a legkisebb, 5520 forintos tarifacsomagban is korlátlan mobilinternet, 50 perc belföldi beszélgetés és 5,5 gigabájtnyi EU-s roaming adatkeret található. Illetve jár hozzá 10 csatornás MyTV csomag, ha valakinek ez a szíve vágya. A csomaghoz nem kell hűségszerződést kötni, lehet akár a nyári-őszi hónapokra is venni egy SIM-et.

A Hello Datát okostelefonos használatra tervezték, és az apróbetűs részben viszonylag pontosan szerepelnek azok a használati módok, amiket tilt a mobilszolgáltató. A mi verselemzésünk szerint a cég elsősorban azt akarta elkerülni, hogy SMS-szerverek és más ipari megoldások mobilnetjévé váljanak a Hello Datás kártyák. A felhasználási feltételek pontos határait firtató kérdésünkre a mobilcég szóvivője a következőt válaszolta:

A Telenor Hello Data tarifák okostelefonos felhasználásra optimalizált, egyéni, normál felhasználás mellett biztosítanak korlátlan belföldi mobilinternet-elérést, amibe természetesen belefér, ha valaki az okostelefonján megosztja a mobilnetet, amennyiben megfelel a normál felhasználás feltételeinek. Azaz számlázási időszakonként legalább egy hanghívást kell kezdeményeznie, illetve a tarifacsomagok nem használhatók gépek közötti kommunikációra (pl. távfelügyelet), vagy ipari célokra (pl. telemarketing, ügyfélszolgálati tevékenység).”

Az utolsó probléma az lehet, hogy a tarifához nem lehet olcsó mobilnetes modemet vásárolni. De ahol akad legalább egy töltőről még működni képes, de már nem használt okostelefon ott ez sem lehet gond.

CSAK GONDDAL JÁR A MODEM

Amennyiben mégis wifis hotspot eszközre van szükségünk, úgy meg vagyunk lőve. A Vodafone ugyan egy forintért ad ilyen eszközt, ám csak a kétéves hűségnyilatkozattal megkötött szerződésekhez. Így havi 5331 forintért 200 gigabájtnyi elhasználható adatforgalmat kapunk,

ám ezt ki kell fizetnünk a téli hónapokban is.

A cég kártyás mobilinternetes ajánlata 1 GB adatkeret hét napra. Ennyi adatot a reggeli és a tízórai között el lehet youtube-ozni, tehát teljesen alkalmatlan nyaralós netnek. Harmadik opció lehet a Vodafone Tuti nevű feltöltőkártyás tarifa, ami havi 3559 forintért öt plusz öt gigabájt adatforgalmat tartalmaz.

A Telekom ajánlata sem sokkal vonzóbb: a hűségszerződés nélküli korlátlan mobilinternetes Mobil S + Korlátlan net csomagjuk havi 12 ezer forintba kerül. Ha mérsékeljük az igényeinket és csak 15 gigabájtnyi adatot szeretnénk, akkor is havi 8390 forintot kell elutalni a szolgáltatónak. Nem ez a nyár legnagyobb kiadása, de ahhoz bőven elég drága, hogy alternatívát keressen az ember.

A Telekomnál sem olyan jó a helyzet – Forrás: 24.hu

A helyzet ebben az esetben a Telenornál sem jobb, hiszen ennél a cégnél is csak két év hűséghez jár ingyen mobilnetes modem. Ezen felül a Hipernet Praktikum csomaghoz lehet még modemet vásárolni, amelyhez hűségszerződést nem kell kötni, cserébe viszont 24 ezer forintot ki kell fizetnünk az eszközért – ami szintén nem egy praktikus nyári megoldás.

Nyitó illusztráció: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik