Tech hardverteszt

Ha okosizzón gondolkodik, ezzel érdemes kezdeni

Korábban már teszteltük a Xiaomi RGB okosizzóját, így nem volt kérdés, hogy a fehér alapverziót is górcső alá kell vennünk. Nem is csalódtunk benne: a RendeljKínait tesztjéből kiderül, hogy a Yeelight égő legalább olyan jó, mint a paletta többi darabja.

KICSOMAGOLÁS ÉS DIZÁJN

A Xiaomi Yeelight csomagolása nem sokban tér el egy hagyományos égő dobozától: látható rajta a termék képe, a műszaki adatok, illetve egy piktogram jelzi, hogy a kütyü képes kommunikálni a Google személyi asszisztensével, továbbá az is rögtön világos, hogy az okos funkciók eléréséhez iOS és Android rendszerekre is létezik applikáció.

Bár a jelek nem erre utalnak, az izzó simán túlélte az utat – Forrás: RendeljKíniat

Az izzót szerencsére kellőképpen becsomagolták, így simán túlélte a hosszú utat Magyarországra, bár látszólag sok pofont kapott a szállítás során. Az égő mellé jár egy használati utasítás, amiben angol nyelven is megtaláljuk a szükséges lépéseket a beüzemeléshez és a használathoz egyaránt.

A matt búrával szerelt LED-es „izzó” nagyon jól beleillik a Xiaomi okosotthon palettájába: egyszerű, letisztult felületekkel dolgozott a dizájner, így észre sem lehet venni, hogy nem egy hagyományos darab került beszerelésre. A fehér burkolaton apró, rombuszokból álló 3D mintázat tapintható ki, és az elmaradhatatlan Yeelight logó is ott díszeleg az oldalán. A szabványos E 27-es foglalat miatt képről is jól kivehető a mérete, körülbelül akkora, mint egy régebbi volfrám szálas világítótest.

Mi egy GE fénycsövet cseréltünk le erre, annál klasszisokkal mutatósabb, és kisebb is.

Ami a műszaki adatokat illeti: a maximális fényerősség 800 lumen, ami egy 10 négyzetméteres helyiséget bőven bevilágít – ennél nagyobb terekre viszont több egység beszerzése ajánlott. A LED technológiának köszönhetően 10W a fogyasztása, ami lényegesen kevesebb, mint a hagyományos izzók esetében esetében. A gyári adatok szerint az izzó 25000 órát biztosan kibír, ami impozáns szám, de mi az első 48 óra után feladtuk ennek tesztelését.

Elsőre teljesen hagyományos izzónak tűnik – Forrás: RendeljKíniat

TESZTÜZEM

Amit elsősorban elvárunk egy ilyen eszköztől, hogy amint becsavarjuk a helyére, és megnyomjuk a kapcsolót, azonnal működjön, és a Xiaomi Yeelight esetében ez meg is történt, tehát „buta” égőként is tökéletesen funkcionál. A további lehetőségek eléréshez le kell tölteni a Yeelight alkalmazását, és

muszáj felkapcsolva tartani a lámpát, hisz csak így kap áramot.

A termék a wifihez csatlakozva egyből bekerül az alkalmazás listájába, és innentől semmi akadálya nem volt a vezérlésének. A kütyü ráadásul kompatibilis a 802.11 b/g/n WiFi hálózatokkal, így a netre csatlakozva akár a világ másik részéről is lehet állítgatni.

A Yeelight jó pár remek funkcióval rendelkezik, és akkor is megéri beszerezni egyet, ha nem tudjuk teljes mértékben kiaknázni a tudását. Az ajánlott sémák között például találunk pár egyszerűbb módot, mint például a naplemente, illetve a napkelte. Ezek nem takarnak mást, mint erősebb és gyengébb fényerősséget, valamelyik közepesen fehér tónussal. A „Flash Notify” viszont már izgalmasabb, hiszen ezt választva elkezd villogni a körte, ami akkor lehet hasznos, ha például beállítjuk reggeli ébresztőnek – ilyenkor konkrét időintervallumokat adhatunk meg, hogy mikor jelezzen a kütyü, továbbá egy visszaszámlálót is bekapcsolhatunk, aminek a lejártával automatikusan lekapcsol az izzó.

Az alkalmazás lehetőségek egész tárházát nyújtja – Forrás: RendeljKíniat

Ha nem elégszünk meg az eredeti fehér tónusokkal, akkor ezernyi árnyalat között válogathatunk egy színpaletta segítségével. Itt 2700 és a 6500 Kelvin színhőmérséklet közti fehér szín választható ki.

A kedvenc beállításainkat elmenthetjük, így a körtét nem kell mindig finomhangolni, sőt, ha rendelkezünk további Xiaomi Yeelight termékkel, akkor úgynevezett „szobákat” alakíthatunk ki az appban, és az egy helyre pakolt izzókat együtt távirányíthatjuk. Egyetlen mozdulattal akár külön sémákat is ráhúzhatunk az összes kütyüre, így például beállíthatunk külön színösszeállítást egy borozós estéhez, vagy egy munkával eltöltött téli délutánhoz is.

Amit érdemes tudni, hogy az applikáció Google Playes értékelése mindössze 3,2, ami nem túl acélos érték, és főleg abból következhet, hogy az alkalmazás hajlamos „összebalhézni” az operációs rendszerrel, azaz hajlamos minden előjel nélkül lefagyni és kilépni. Az égőhöz ugyanakkor minden gond nélkül lehúzható a legfrissebb firmware, és bár van rá esély, hogy erre a típusra nem fognak több frissítést kiadni, abban nem kételkedünk, hogy hiba esetén a gyártó nem fogja magára hagyni a felhasználókat.

A Yeelight simán összeboronálható a Xiaomi többi okosotthonos kütyüjével – Forrás: RendeljKíniat

ÖSSZEGZÉS

A Xiaomi Yeelight hasonlóan jó termék, mint az RGB verzió, és egy kicsivel olcsóbb is. A fehér színárnyalat elég lehet azoknak, akik nem akarnak színes nappalit, de mégis szeretik állítgatni a fényerőt vagy a színhőmérsékletet. Az applikáció alapvetően jól működik, rengeteg beállítási lehetőséget tartalmaz, és az izzó remekül illik a Xiaomi többi okoskütyüje közé.

Olcsónak ugyan nem mondható, de ennyi funkció mellett nem is csoda. Jelenleg 5600 forintba kerül a Gearbesten, ami nem rossz ár, de mi azért nagyon várjuk, hogy ennél egy kicsit kedvezőbb legyen.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik