Tech

Magyarok készítenék el a titkosított Facebook-riválist

Izgalmas kezdeményezést indított a magyar alapítású Tresorit a Facebook adatkezelési botrányára reagálva. A titkosítási megoldásokat kínáló cég közösségi finanszírozásból szeretné létrehozni saját közösségi oldalát, a Prevaatot, amivel céljük létrehozni a nagy kék közösségi oldal biztonságos alternatíváját.

A tervek szerint az év végére készülne el a szolgáltatás bétaverziója, az ehhez szükséges egymillió dollárt az IndieGogón keresztül szeretnék összeszedni a támogatóktól.

Forrás: IndieGogo

A cég szerint lehetséges egy olyan Facebook-alternatívát létrehozni, ami hasonlóan a nagy kék közösségi oldalhoz összeköti a felhasználókat, ám erős titkosítási megoldással védi adataikat.

Az általunk régóta használt végpontok közötti titkosítás erre is megoldást adhat (persze sok egyéb privacy-t garantáló technológia felhasználása mellett). Azért is hoztuk létre ezt a projektet,  hogy felmérjük, valóban van-e globális igény egy ilyen szolgáltatásra a #DeleteFacebook után.” – írta a cég közleményében.

A Tresorit szerint a Cambridge Analytica-hoz fűződő ügy vízválasztó jelentőségű, és a tech cégeknek mindenképpen változtatni kell az adatvédelemhez való hozzáállásukon, ha szeretnék megtartani a felhasználók bizalmát.

A 2011-ben alapított Tresoritnak már Svájcban és Magyarországon is vannak irodái, több mint 70 kriptográfus, fejlesztő, UX designer, marketinges szakemberből áll a csapat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik