Mobil

A Facebook évekre visszamenően tudhatja, kivel telefonált vagy sms-ezett

Még le sem csengett a Cambridge Analyticshez köthető adatkezelési botrány, de a Facebooknak már újabb kínos vádakkal kellett szembesülnie.

Dylan McKay fejlesztő hétvégén osztotta meg a Twitteren, hogy letöltötte archívumként a Facebook által gyűjtött összes személyes adatát (hogy ezt miként tehetjük meg mi is, ahhoz itt írtunk egy részletes útmutatót), így figyelt fel arra, hogy a közösségi oldal az androidos telefonján keresztül intézett telefonhívásokról és szöveges üzenetekről is rögzített metaadatokat két éven keresztül. A naplófájlban a hívások hosszát, kezdeményezési idejét, és a partner nevét is láthatta.

Ezután a Twitteren hosszas beszélgetés alakult ki a témával kapcsolatban, egyes felhasználók állítása szerint olyan ismerőseik számát is megtalálták a híváslistán, akiknek nincs is Facebook-fiókjuk. Többen ki is fejezték azon aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy ez súlyosan sérti a privátszférát.

A cég hétvégén blogposztban reagált az üggyel kapcsolatban és azzal védekezett, hogy nem gyűjtenek adatot a felhasználó kontaktjairól anélkül, hogy ők ne adnának hozzáférést a névjegyzékhez.

A Messenger és a Facebook Lite androidos appjának telepítése után a szolgáltatás rögtön felajánlja annak lehetőségét, hogy a felhasználó folyamatosan feltöltse a névjegyeit (hozzátéve, hogy ezzel az üzenetváltások és hívások listáját is elérik) a barátok egyszerűbb megtalálása miatt. Az opció ki- és bekapcsolható.

Forrás: Facebook

A Facebook emellett azt is megjegyzi, hogy ezeket az adatokat nem adják el harmadik félnek, és hogy nem olvassák, hallgatják azok tartalmát, csak a metainformációkat gyűjtik össze – egy közösségi szolgáltatás esetében pedig nem számít túlságosan szokatlannak az, hogy az alkalmazás hozzáfér a felhasználó telefonkönyvéhez.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Facebook többek közt azért is férhetett hozzá ilyen információkhoz, mert az Android jogosultsági rendszere pár éve még kevésbé volt szigorú. Aki a 4.1 (Jelly Bean) előtt telepítette fel a Messengert, és engedélyt adott az appnak a névjegyzékhez, azzal egyben utat adott a hívások és üzenetek adataihoz is.

Az iOS-es felhasználókat nem érinti a dolog, mivel a rendszer zártabb és nem ad hozzáférést az appok számára ilyen információkhoz.

Így szedheti le adatait a Facebookról
Egy csomagban letölthetünk mindent, amit valaha posztoltunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik