Mobil

Mindenkinek elérhető az élő videóközvetítés Facebookon

Mark Zuckerberg írásban és élő videóban is bejelentette: mostantól ön is közvetíthet bármit. Szép új világ jön.

Ami eddig csak kiválasztottaknak volt lehetséges, az mostantól mindenki számára elérhetővé válik: ahogy frissít az ön telefonján is a Facebook alkalmazás, lehetőséget kap egy újfajta megosztási módra, az élő videós közvetítésre. Ahogy az új funkciót saját oldalán, először írásos üzenetben is bejelentő Mark Zuckerberg fogalmazott,

a Facebook Live olyan, mintha mindenki egy tévékamerát hordana a zsebében.

Gyakorlatilag annyiról van szó, hogy egy szöveges vagy képes post, esetleg előre felvett videó megosztása helyett mostantól bárki indíthat egy élő videós közvetítést, amelyhez egyrészt kiválaszthatja, kinek szól (mindenkinek, egy bizonyos csoportnak, vagy egyenként megadott ismerősöknek), majd kezdheti is a közvetítést a telefon kameráinak felhasználásával.

A videós feedet egy hagyományos bejegyzéshez hasonlóan kommentelheti és lájkolhatja bárki, és amikor az élő adás véget ért (tehát befejezzük a videózást), az adás utólag is megnézhető videóként maradhat meg az oldalunkon.

Érdekes új helyzetet teremt ez a szolgáltatás, hiszen mostantól bárki elindíthat egy “exkluzív élő adást” a vécéről, a szülőszobáról, vagy akár egy elvileg zártkörűnek induló megbeszélésről. De persze azért reméljük, hogy a józan ész győz majd, és tényleg fontos esetekben is segít az újdonság. Természetesen a bejelentés alatti kommentekben is a pozitív példákat emelték ki, egy Laina Peck-Bostwick nevű hölgy például arról írt, hogy az anyósa nem tudott ott lenni az esküvőjükön, mert egy kórház intenzív osztályán feküdt, de a Facebook Live segítségével mégis követni tudta az eseményeket egyenes adásban.

Zuckerberg később élőben is beszélt a szolgáltatásról (természetesen Facebook Live segítségével), az adás kivonata itt is megnézhető:

Live from Facebook HQ for the Live video launch!

Posted by Mark Zuckerberg on Wednesday, April 6, 2016

Hogyan élőzhet?

A funkció az iOS, vagy Android alatt futó Facebook alkalmazásban működik. Ha még nem találja, ne aggódjon, a másfélmilliárd felhasználóhoz nem egyszerre érkezik meg a frissítés, ez beletelhet egy órába, vagy akár pár napba is. Ha angol nyelven használja az alkalmazást, elvileg nagyobb az esélye, hogy hamarabb elérhető lesz a funkció.
Ha viszont már sikeresen frissült az app, látni fog egy új ikont ott, ahol eddig a szöveges postot írhatta, képet oszthatott meg, vagy bejelentkezhetett egy helyre. Ő az új ikon:

facebook-video-ikon

Ha megvan, koppintson rá. Ezután adhat címet a közvetítésének, majd a Go Live gombra kattintva el is kezdheti a közvetítést. Közben folyamatosan látja majd, hányan nézik az adást, az online barátok neveit, valamint a kommenteket valós időben. Ha nem szeretné, hogy ismerősei közül valaki lássa az élő videót, blokkolhatja, amikor a kommentje mellett a profilképére koppint és kiválasztja a blokkolás opciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik