Tech

Facebookos adatokat is felhasználnak a bevándorlók lenyomozásához

facebook közösségi média kereszténység keresztény
facebook közösségi média kereszténység keresztény

A The Intercept tárta fel hétfői cikkében, hogy az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) a Facebookon naplózott tevékenységeket, IP-címeket is felhasználja ahhoz, hogy illegális bevándorlók tartózkodási helyét meghatározhassa. A szövetségi ügynökség többek közt tömeges kitoloncolási tervében segíti Donald Trump elnököt.

Az oknyomozó lap olyan belsős e-mailekhez jutott hozzá, amelyek ezt egyértelműen megerősítik, és egy konkrét esetet is említenek, amikor a tavaly Új-Mexikóban egy migránssal kapcsolatos nyomozás során a hatóság a Facebook által naplózott bejelentkezéseket és IP-címeket is átfésülte.

A közösségi oldal közleménye szerint egy szigorú folyamaton megy keresztül minden ilyenfajta kormányzati kérés. Az ICE hivatalos úton igényelt tőlük adatot egy „gyerekrablóval kapcsolatos” nyomozás kapcsán, hozzátették, hogy minden ilyen adatigényléskor részletes leírást kérnek az ügyről, a szervnek nincsen kitüntetett mértékű hozzáférése az adatokhoz.

Az ICE szóvivője közölte, hogy nem kommentálhatják a nyomozás technikáit, de „megvannak a lehetőségeik arra, hogy engedélyt kérjenek arra, hogy egy cégtől legális úton kérhessenek ki olyan információkat, amelyek segíthetik a munkájukat”.

A bevándorlási hivatal a facebookos naplófájlokat mobilszolgáltatók adataival egészítik ki, illetve egy olyan elemzőszoftvert is felhasználnak, amit a Palantir készített számukra. A Palantir nevű adatelemző céget a milliárdos Peter Thiel alapította, katonai és hírszerzői ügynökségeknek szállít programokat.

Ahogy azt tavaly Spencer Woodman újságíró is felfedte, a cég egy olyan egyedi rendszert fejlesztett az ICE-nak, ami elősegíti a bevándorlók megtalálását, de a szoftver működéséről eddig nem sok információ látott napvilágot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik