Tech

2016 legjobb és nem annyira jó tech cuccai

Szigorúan szubjektíve bevizsgáltuk az idei év kínálatát, és ha már így tettünk, el is mondjuk a véleményünket róla.

Ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor olyan eget rengető, mindent elsöprő, szédületes, bődületes újdonságot nem termelt ki ez az év. Egyfajta finom óvatosság volt megfigyelhető a cégek részéről, ami elsősorban a folytatásos sztorikon érződött. Eredetit, különlegeset csak nagyon kevesen tettek le az asztalra. A következőkben a techrovat két szerkesztője teljesen tudományos (nem) alapokon a legjobb, illetve a Majdnem-de-mégsem-a-legjobb cuccot, illetve egy jól sikerült tech ötletet emel ki 2016 terméséből.

A legjobb tech eszköz 2016-ban BZ szerint: Microsoft Surface Studio

A Microsoft-féle Surface termékvonal nem az az egyértelmű sikersztori. Még a netbook-korszak végén és a tablet-korszak elején kezdték el fejleszteni, de az első modellekkel valahogy nem sikerült eltalálni a tablet és notebook közötti legjobb átmenetet, az extra billentyűzet sem volt az igazi, az árazás végképp nem, a terjesztésről meg ne is beszéljünk.

Aztán, amikor már mindenki valami érdekes, de marginális márkanévnek kezdte kezelni a Surface-t, az Apple MacBook Prók bejelentésének árnyékéban egyszer csak olyat villantott a Microsoft, amire senki sem számított. Persze elsőre sokan azt mondták, hogy de hiszen ez egy iMac, de amikor jöttek a felhasználói demók, már koppantak az állak a földön.

Egyértelműen egy profi felhasználóknak szánt munkaállomásról van szó, abból is a legerősebb fajtáról. Az all-in-one (AiO, azaz egybegép) kategóriában általában közepes hardveres ellátottságú irodai gépek dominálnak, de a Surface Studio a dizájnerek, tervezők, grafikusok és videósok kedvence lesz. A 28 hüvelyk átmérőjű monitor még a 4K felbontásnak is felülről integet a 4500×3000 képpontjával, az újgenerációs i5 / i7 processzorok és az erős Nvidia grafikus vezérlők pedig az izomerőért felelnek.

Ami mégis igazán innovatív (tessék, leírtam és nem szégyellem), az viszont egy tényleg új kiegészítő, a Surface Dial, ami egy “okostárcsa”: a kijelzőre helyezve olyan extra vezérlőelemeket érhetünk el vele, amikért eddig bonyolult menü-böngészésre vagy egérhuzigálásra voltunk kényszerítve. A Surface Studio kijelzője egyébként is szinte teljesen vízszintesre hajthatjuk a munkafelületünket, így tényleg egy olyan tervezőasztalt hozhatunk létre, amit eddig csak sci-fiben láthattunk.

Oké, az ár tényleg húzós, de lássuk be, egy ultra-prémium céleszközről van szó, abból is az első generációról, szóval a 3000-4200 dolláros nyitóár biztosan lesz ennél barátságosabb is.

A legjobb tech eszköz 2016-ban Balázs szerint: Lenovo Yoga Book

Nagyítóval kellett keresni ebben az évben azokat a termékeket, amelyek nem egy vagyonba kerülnek, úgy kínálnak valami különlegeset, hogy nem rugaszkodnak el teljesen a valóságtól és minőségben is magas szintet üt meg. A Lenovo a Yoga Book formájában létre tudott hozni valami ilyesmit, ami valószínűleg azért is sikerülhetett neki, mert a kínai vállalat egy ideje már feszegeti a kategória határait.

A próbálkozások elsősorban a táblagép irányból jöttek, amik aztán szépen átszivárogtak az úgynevezett hibrid eszközök felé. A cél az lett volna, hogy úgy legyen egy eszköz egyben tablet és notebook is, hogy ne kelljen szenvedni a levehető panellel, kellően könnyű, és vékony legyen, magyarul lehessen normálisan használni – érdekes, hogy ez utóbbi kitétel elég kevés gyártónak sikerül.

yoga_book

Ennek eredménye lett az extrémen vékony Yoga Book. Már az óraszíjhoz hasonlító zsanér is elég különleges, ami megengedi, hogy a kütyü ide-oda hajtogatható legyen. Plusz a Lenovo volt olyan bátor, hogy a fizikai billentyűzetet simán elhagyta, helyette pedig csak virtuálisan, kivetítve jelennek meg a gombok. Erre a felületre széthajtva rajzolni is lehet (akár egy odahelyezett papírra is), amihez egy digitális tollat is adnak a csomagban.

Mindehhez vegyük hozzá, hogy a Yoga Book androidos, windowsos, sőt, hamarosan Chrome OS verzióban is elérhető lesz. Sokoldalú, különleges, nem túlárazott, ötletekkel teli – valahogy így képzeli el az ember az év tech cuccát.

Majdnem-de-mégsem-a-legjobb tech eszköz 2016-ban BZ szerint: Apple MacBook Pro

Idén már elég rendes hiányérzete lehetett az almás laptopok rajongóinak, hiszen MacBookok terén elég régóta nem villantott már komolyabbat az Apple, egyes modellek konkrétan 2014-ben frissültek utoljára. Október végén aztán végre lehullt a lepel a Macbook Pro modellek vérfrissítéséről… ami a hasonlatnál maradva vérszegényre sikerült.

Az Apple-t eddig tényleg minden szinten újító és merész cégnek ismerték, ehhez képest az idei új csúcs-laptopok egyetlen igazi újdonságtól eltekintve csak ráncfelvarráson, kötelező aktualizáláson estek át. A nagy hűhával beharangozott friss funkció egy olyan érintőkijelző-csík, ami az eddigi funkcióbillentyűk helyén található, és azt tudja, hogy az épp futtatott alkalmazástól függően más és más billentyűsor jelenik meg rajta. Elsőre tényleg pofás ötlet, de aztán a felhasználói véleményekből gyorsan lejött, hogy nem túl sokan tartják igazán hasznosnak, a vásárlók egy része hozzá se nyúl.

macbook_touchpanel

A TouchBar mellett csak annyi történt, hogy megint icipicit vékonyabb lett a készülékház, valamint modernebb processzorok és alkatrészek dolgoznak a burkolat alatt. Viszont eltűnt a mágneses töltőaljzat, maradt négy Thunderbolt 3 port, amiből az egyiket máris megeszi a töltő, egyébként meg itt is szórakozhat az átalakítókkal mindenki, akinek régebbi perifériái vannak.

Az ár pedig itt se kiskutya: a 13 hüvelykes modell 1800 dollárról indul, hazai ára még elszálltabb, 650 ezer, a 15 hüvelykes modell alapkiépítése meg már 850 ezerért riogat. Oké, lehet venni 550 ezerért olyan 13-as modellt is, amin nincs TouchBar se, de azon meg aztán tényleg az égvilágon semmi újdonság nincs. Oké, aki eddig is MacBook-sznob volt, most is az marad, de hogy új vevőket nem szerez az idei modellekkel az Apple, az egyszer biztos.

Majdnem-de-mégsem-a-legjobb tech eszköz 2016-ban Balázs szerint: Pebble

Ez a rész egyébként szólhatna a teljes okosóra brigádról, de idén egyetlen jelentős károsultja volt ennek a piacnak: a Pebble. A cég pár évvel ezelőtt nőtt ki hirtelen a földből egy ultra sikeres Kickstarter kampánynak köszönhetően. A monokróm kijelzős, nem annyira szép, de hasznos funkciókkal ellátott óra nagy siker volt, vitték, mint a cukrot, de később kiderült, hogy ez a siker is kevés ahhoz, amire a túléléshez szükség lett volna.

Minden évben jöttek új modellek: szebbek, színesek, kerekek, satöbbi. Az elemzők közben folyamatosan arra figyelmeztettek, hogy a felhasználók még mindig nem tudják, mire jó egy ilyen óra, amit jól tükröztek a lelombozó eladási adatok is. A többi gyártó sem ment nagyot ebben a kategóriában, egyedül talán az Apple Watch hozhatott pozitív mérleget, de ott meg nem tudunk hivatalos számokat, mert az Apple minden évben hallgat róla.

pebbletimeround_01

A Pebble szépen lassan hanyatlásnak indult, amit csak onnan lehetett tudni, hogy időnként leépítésekkel operáltak. És menekültek előre újabb és újabb termékekkel, hátha egyszer csak megfordul a trend. De nem fordult meg, és végül fejet hajtottak a hitelezők, a piac előtt, és eladták magukat a Fitbitnek.

Annak a cégnek, amely az egyébként nagyon is jól pörgő fitnesz trackerekkel foglalkozik, és amelyik soha többet nem fog piacra dobni Pebble órát, mivel csak a szoftverre, a platformra, a szakmai tudásra volt szüksége. Tehát valamit mégis jól csináltak a fiúk, csak kereskedelmileg nem sikerült pénzre váltani az egészet. Kár érte!

A legjobb tech ötlet 2016-ban BZ szerint: Truebill

Baromi sok jó ötlet, startup, kezdeményezés és termék érkezett idén is, valahogy mégis egy olyanra esett a választásom, ami csupán egy apró kellemetlenség feloldásának tűnhet, azzán utánaszámolva a dolgoknak a modern, “internetre és szolgáltatásokra kötött ember” (legyen mondjuk Homo Connectivus) egyik legfontosabb segédje lehet.

A kifejezetten friss cég és ötlet neve Truebill, és egy olyan szolgáltatást takar, ami időközönként megnézi a számláinkat, és sikít nekünk arról, milyen felesleges dolgokért fizetünk, vagy épp mik azok, amiket akár olcsóbban is megoldhatnánk. Két éve indítottunk egy mobil-előfizetést havi 10 ezerért, amiben alig van mobilnet, vagy lebeszélhető percek? A Truebill simán szól nekünk arról, ha mindezt ötezres csomagra is válthatjuk, vagy ezért a tízezerért sokkal több funkciót kaphatunk.

truebill

Ugyanígy nyikorog nekünk a szolgáltatás, ha a környékünkön elérhető egy jobb, olcsóbb internet- vagy tévé-előfizetés annál, mint amit havonta vonnak a számlánkról, és akkor is figyelmeztet, ha még mindig fizetjük a Netflixet, hátha nekünk nem tűnik fel a havonta tényleg nem túl nagy összeg, miközben már nem is nézzük az online tévét.

Az amerikai egyetemisták által fejlesztett Truebill még csak most kezdi az igazi terjeszkedését, de az ötletet komoly befektetők is kiválónak találták, ezért idén 1,4 millió dollárt pakoltak az új cég feneke alá. Érdemes lesz rá odafigyelni.

A legjobb tech ötlet 2016-ban Balázs szerint: Sight Company

Ezt a rész többszörösen is unortodox, szokatlan, de azt is mondatnám, hogy alternatív lesz. Pár héttel ezelőtt családostul meglátogattuk az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) nyílt napját, ahol a diákok saját készítésű, tervezésű termékekkel, ötletekkel is várták a látogatókat. A szülők tehát az iskola meglátogatás mellett azt is láthatták, hogy a 15 éves tanulók saját vállalkozást indítanak, azokat versenyeztetik, és promotálják, ahol csak tudják.

sight_camera

A standok között ott volt a Sight is, amit 41 éves fejjel teljesen elképedve néztem, hiszen az úgynevezett retro lyukkamera teljes egészében 8 tinédzser terméke, amit maguk terveztek, alkottak, majd próbálnak értékesíteni. Mint egy valódi cég.

Mindez lehetne egy bohém, vicceskedős dolog, de az a helyzet, hogy itt egy valóban jó ötletről van szó. A Sight a fotózás régi, elfeledett élményét szeretné visszaadni azzal, hogy a fotós kezébe ad egy fadobozt, amin van egy lyuk, benne pedig egy fotópapír. A kép készítése a lyuk szabaddá tételével történik, amely folyamán a fény a papírra vetül és elkészül a kép, amit később a klasszikus módszerekkel elő is kell hívni (ehhez adnak kellékeket is).

A Sight pár ezer forintért megvásárolható, tökéletes ajándék, nagyszerű ötlet, így nem véletlen, hogy a csapat díjat is nyert a Junior Achievement Magyarország (JAM) diákvállalkozási versenyen. Gratula nekik, sok ilyet még!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik