Tech

Már nem olyan szexi az Apple mint régen

A szakértők olyat tettek, amit már régóta nem: szerintük már nem annyira kívánatos egy MacBook, ellenben egy Surface gépre bebizseregnek. Hoppá.

Nevezzük sznobnak, kérkedőnek, vagy szimplán igényesnek és kifinomultnak azokat, akik évek, sőt talán évtizedek óta azt hajtogatják, hogy az Apple termékeké a jövő, és a Microsoft bizony egyre inkább szürke és jellegtelen a maga kis Windows verzióival, kék halállal, Start menüvel és egyebekkel. És egy Windows-t futtató PC vagy laptop is olyan… átlagos, bezzeg egy MacBook, az maga a finesse, a fehér-ezüst elegancia és csoda.

Az ilyen hozzáállás ráadásul nem változott akkor sem, amikor évről évre jöttek az új bejelentések, hol egy új MacBook érkezett (amikor a rajongók hangos üdvrivalgással fogadták), vagy egy új Windows-verzió (na, még egy újfajta kék halál, mondták az ellenlábasok), esetleg egy frissebb Windows-alapú laptop (és már jött is az almás táborból, hogy na, ez sem lesz soha olyan csodás, mint egy MacBook).

Most viszont valami megváltozott.

Amikor a hét közepén bemutatkozott a Surface Book és a Surface Studio, a kritikusok egyértelműen azt mondták: hoppá, a Microsoft most végre olyat húzott, amit rég nem, igazán innovatív, és szexi az, amit letettek az asztalra. Csak akkor még hozzátették azt is: holnap úgyis mindent lealáz az Apple. Aztán eljött a másnap, és bemutattak egy tök ugyanolyan MacBookot, mint amilyenek az előzőek voltak, csak épp a drágábbakon van egy extra érintőkijelzős csík, amit pár hét után mindenki úgyis csak arra fog használni, hogy emojikat válogasson rajta a Messenger-csevegéshez.

Érintőkijelzős billentyűzet-csík. A szakértők szerint csak rövid távon érdekes.
Érintőkijelzős billentyűzet-csík. A szakértők szerint csak rövid távon érdekes.

De mitől lett újra menő a Microsoft, és mi lett unalmas az Apple-ben?

A szakmai kommentárok és vélemények három fontos téren látják a változás okait:

  • Ki mer változtatni? Eddig az Apple volt az, aki merész újításokat vezetett be, új irányokba indult, a Microsoft pedig csak ugyanazt pofozgatta és fényesítgette évről évre. Pont ez fordult meg most, az új MacBookok egyetlen igazi újdonsága persze nem rossz, de a Microsoft bemutatón a HoloLens és az olcsóbb VR szemüvegek, a Surface Studio mellé bemutatott “okos tárcsa” mind olyasmik, amik mertek elrugaszkodni az elmúlt évek hagyományaitól.
  • Ki hagy több teret a képzeletnek? Nos, a legtöbb vélemény szerint itt is a Microsoft vitte el a pálmát. Az Apple bemutatóján ronggyá elemezték, mi mindent tud a TouchBar, mindent tudunk róla, akár fel is mondhatnánk egy ötösért, míg a Microsoft például csak néhány lehetőséget villantott fel a Surface Dial használatáról. Aztán lehet álmodozni, hogy még mi mindent tudhat a későbbiekben ez az ötletes kiegészítő a virtuális DJ pult tekergetésétől akülönleges játékvezérlésig. Épp az Apple szlogenje volt régebben az, hogy “mindig úgy hagyd ott őket, hogy még többet akarjanak”. A nép most minden információt megkapott tőlük, mintha egy autókereskedő sorolta volna fel a kocsi összes extráját. A Microsoft pedig csak azt mondta: nézd, ez az autó tud egy-két ilyen trükköt, a többiről álmodozz nyugodtan, és szinte minden lehetséges, amit elképzelsz.
A Surface Dial egy nem várt, de nagyon izgalmas újdonság. Ki tudja, mi mindenre lehetne használni?
A Surface Dial egy nem várt, de nagyon izgalmas újdonság. Ki tudja, mi mindenre lehetne használni?
  • Ki nézi egyenlő partnernek a közönségét? Az Apple-nek egy ideig nagyon bejött az a stílus, amikor azt mondta: nem akarok senkit untatni azzal, hogy hány gigahertzes a processzor és pontosan mik a specifikációi a grafikus kártyának, inkább nézd meg, hogy az új gépünk 127 százalékkal gyorsabb, és látod, itt fehérebben csillog a gomb. Ez az ezredforduló első évtizedének technokrata megközelítése után tényleg üdítő volt, de most már eljutottak odáig, hogy egy új telefon vagy laptop megjelenésekor szinte semmit nem tudunk meg az eszköz részleteiről. A Microsoft legutóbbi bejelentésén viszont sikerült megtalálni az egyensúlyt a közérthetőség és a kielégítő műszaki információ szintje között, nem volt ködösítés, sőt még egy kis önreflexió is belefért, amikor elhangzott: bocs, a Surface termékeket eddig kissé rossz irányba vittük, de majd most. Aztán tényleg jött a majd most, és valóban látszott, hogy tanultak a hibáikból, de még mennyire!

Persze nem azt mondjuk, hogy mindenki, aki eddig MacBookot használt, azonnal vesse a tűzre és térjen át Surface-re. De azt talán még maga Steve Jobs is elismerné, ha még élne, hogy a bátorság és az innováció feliratú labda most átpattant a Microsofthoz. Már csak az a kérdés, maguknál tudják-e tartani elegendő ideig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik