Tech

Mark Zuckerberg apa lett: 45 milliárd dollárt adományoz jótékony célra

Mindenki arra várt, hogy a Facebook-alapító gyermekének születése kellemes bulvártéma lesz. Ehhez képest felfoghatatlanul több történt a baba érkezése után.

Mark Zuckerberg a Facebookon közzétett bejegyzésben tudatta, hogy felesége, Priscilla Chan életet adott gyermeküknek, Maxnek. A nemzetközi média már egy ideje térdelőrajtban várta az eseményt, hogy a bulvárrovatban leközölhesse a hírt és megmutathassa az első babafotókat – a házaspár azonban mindenkit meglepett azzal, amit a születés bejelentése után tettek.

A Chan-Zuckerberg házaspár egy megindító, nyílt levél formájában köszöntötte az újszülöttet, de ahogy beleolvasunk ebbe a hosszú üzenetbe, egy idő után láthatjuk, hogy a szavak mindenkinek szólnak. A levél végén pedig jön a hihetetlen csattanó.

A szövegben Zuckerberg arról beszél, hogy nagyon sok megoldásra váró probléma van a Földön, de ő inkább a már elért megoldásokra, és az ezekre építhető lehetőségekre szeretne koncentrálni azért, hogy Max már egy sokkal jobb világban nőhessen fel. A Facebook-alapító beszél többek között az egészségügy visszásságairól: szerinte furcsa, hogy ötvenszer annyit költ a betegek gyógyítására a világ, mint amennyit a betegségek megelőzésére, az erre fókuszáló kutatásokra fordít. Ugyancsak szót ejt a tanulásban rejlő lehetőségekről, amelyek képzettebb, hatékonyabb embereket eredményezhetnek, valamint visszaszoríthatják a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Mark Zuckerberg, Priscilla Chan és Max (forrás: Facebook)
Mark Zuckerberg, Priscilla Chan és Max (forrás: Facebook)

Ezek után Zuckerberg arról ír, hogy hosszú távú, akár 50, vagy 100 évre szóló elkötelezettségeket kell tenni, a mostaninál sokkal jobban figyelni kell az igazán fontos visszásságok megoldására és arra, hogy most elindított kezdeményezésekkel már a mai problémáktól mentes jövőt építhessen a világ. Természetesen jelzi, hogy saját tapasztalatai alapján az internet, a technológiai fejlesztések fontos eszközök lehetnek az ügy elérésére, de a társadalom felelősségét is kiemeli. És itt jön az igazi meglepetés.

Édesanyád és én ma elkötelezzük magunkat amellett, hogy saját, kis részünkkel hozzájáruljunk ezen kihívások megoldásához. Továbbra is a Facebook vezetője maradok, még sok-sok éven át, de ezek a problémák túl fontosak ahhoz, hogy várjak a megoldásukkal addig, míg idősebb leszek. Ha fiatalon kezdünk el valamit, remélhetőleg még életünkben is láthatjuk a tevékenységünk eredményeit.

Ahogy te egy új generációt indítasz a Chan-Zuckerberg családban, mi is elindítjuk a Chan Zuckerberg Kezdeményezést, amellyel csatlakozhatunk azokhoz az emberekhez szerte a világon, akik az emberi lehetőségek előremozdításán és a társadalmi egyenlőség elősegítésén dolgoznak a következő generáció minden gyermeke számára. A fő területeink között ott lesz a személyre szabott tanulás, a fertőzések gyógyítása, az emberek összekapcsolása és az erős közösségek építése.

Mi magunk a birtokunkban lévő Facebook részvények 99 százalékát – mai értéken számolva körülbelül 45 milliárd dollárt – adományozunk további életünk során a küldetés előmozdítására. Tudjuk, hogy mindez csak egy apró hozzájárulás ahhoz képest, mennyi erőforrás és tehetség áll már a kihívások megoldásának szolgálatában. De meg kell tennünk mindent, amit csak tudunk, sok más emberrel közösen.

Óriási összeg: a 45 milliárd amerikai dollár körülbelül 13 140 milliárd forintnak felel meg, amely több, mint a magyar GDP egyharmada. Zuckerberg a részleteket később osztja majd meg, amikor feleségével visszatérnek két hónaposra tervezett szülési szabadságukról. A Facebooknál egyébként nyár óta minden dolgozó négy hónapos szülési szabadságot kaphat, ez korábban nem volt elérhető mindenki számára.

Bár Zuckerberg korábban is elkötelezett szószólója volt a mostani levelében említett ügyeknek (épp nemrég indította el Bill Gatesszel és több más milliárdos cégvezetővel együtt a zöld energia fejlesztéséért dolgozó projektjét), ilyen szintű elkötelezettséget, ennyire radikális lépést senki sem várt tőle. A nyílt levelet, és ezzel együtt a nagylelkű, filantróp bejelentésre olyan neves személyiségek kommenteltek, mint Bill és Melinda Gates, Shakira, vagy Arianna Huffington, de az első lájkolók között volt például Arnold Schwarzenegger és Martha Stewart.

Frissítés: azóta valamelyest már pontosították, mire megy el a 45 milliárd. A Facebook közleménye szerint az utólag követhetetlen adományozási forma helyett non-profit szervezeteket alapítanak és támogatnak, és bármilyen kapcsolódó tevékenységből befolyó profitot visszaforgatnak a kezdeményezésbe, így tehát továbbra is közvetlenül irányítani lehet, hogy az összeget ne herdálja el valamilyen független alapítvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik