Tech

Az agyunk hiszi, hogy fontos a Facebook

Ughy Márton

2012. 02. 08. 10:30

A közösségi oldal sikerének egy újabb, pszichológiai okát tárták fel.

Korábban a témában:

Az olasz és amerikai kutatók kísérletében részt vevő személyeknek a többi között matematikai feladványokat toltak az orruk alá, de hagyták őket tájképekkel relaxálni, és persze odaengedték őket a számítógéphez is, hogy meglegyen a napi adag Facebook. Mindeközben olyan fizikai és pszichológiai reakciókat figyeltek, mint a légzés, az agyi tevékenység és a pupilla tágulása.

A tudósok arra jutottak, hogy az elvégzett tevékenységek közül egyedül a Facebook biztosította a “flow” érzését, amit – jobb kifejezések híján – pszichológiailag is megfogható élményként tudnánk megfogalmazni. A siker és harmónia egyvelegét leginkább ahhoz az érzéshez szokták hasonlítani, amikor az ember hangszeren játszik vagy egyéb olyan tevékenységet végez, amikor minden egyszerűen csak “áramlik”.

Persze ez az érzés roppant csalóka, mert bár az agyunk fontosnak éli meg a közösségi oldalon töltött időnket, valójában viszonylag kevesen jellemeznék a facebookozást hasznos tevékenységként vagy élményként.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW YORK, NY - JUNE 10:  Robert De Niro speaks onstage during the 72nd Annual Tony Awards at Radio City Music Hall on June 10, 2018 in New York City.  (Photo by Theo Wargo/Getty Images for Tony Awards Productions)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.