Tech

11 milliós lopásra is jó a Facebook

Két év leforgása alatt Iain Wood 57 ezer dollárral rövidítette meg szomszédait.

Jogosan gondolhatnánk azt, hogy az említett úriember legalábbis a célzott adathalászat királya, ha nem is a Facebook-profilok feltörésének királya. Pedig nem. Az angol férfi egyszerűen odafigyelt – és szorgosan jegyzetelt -, mikor a szomszédaival beszélgetett a Facebookon.

Súlyos szerencsejáték-függőségének kielégítéséhez súlyos összegekre volt szüksége, ezért az ismerősök online banki felületére jelentkezett be, bejelölte az “elfelejtett jelszó” opciót és helyesen válaszolt az olyan roppant nehéz biztonsági kérdésekre, mint az számlatulajdonos édesanyjának leánykori neve vagy kedvenc filmjének címe.

Ezek után nem volt más dolga, mint módosítani az értesítési címet és friss bankkártyát igényelni, hogy a világ bármely pontján leemelhessen egy kisebb összeget. Végül azzal bukott le, hogy sietségében egy új bankkártya helyett egyenesen folyószámlájára utaltatott 2500 dollárt.

A történet tanulsága persze nem az, hogy senkiben nem szabad megbízni – pláne, hogy kedvenc filmünk valószínűleg amúgy is szerepel Facebook-profilunkon -, hanem az, hogy a jelenleg működő biztonsági rendszerek egy háromévest sem tudnának megállítani, nemhogy egy pénzéhes szerencsejáték-függőt.

Online bankoláshoz tehát igenis érdemes igénybe venni a kétlépcsős azonosítást, amely során a felhasználónév és a jelszó mellé egy SMS-ben kapott kódot is be kell ütni. Persze az sem árt, ha esetleges pénzmozgásról is azonnal értesít a bank.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik