Szórakozás

Fehérjével felturbózott diétás kóláért őrülnek meg a TikTokon, és nem biztos, hogy tévednek

Első hallásra és látásra talán riasztó az ital, és az ízét sem fogja mindenki megkedvelni, de akár még hasznos is lehet a fogyasztása.

Nem ritka, hogy olyan tartalmakkal találkozunk a TikTokon, amelyben fehérjét tesznek különböző ételekbe és italokba, egy új mix azonban minden eddiginél nagyobb népszerűségre tett szert. Rebecca Gordon mutatta be az italát, ami egy proteines diétás kóla, az erről készült videót pedig már több milliószor játszották le a platformon.

@beccers_gordonn Protein diet coke gets a 10/10 for me. Gotta love utah gas stations #utah #gasstation #soda #proteindietcoke #dietcoke #utahcheck #swig ♬ Did Somebody Say HipOpera - Latto & Christina Aguilera

Az influenszer kétféle kólát használ, amelyek egyaránt cukormentesek: Diet Coke-ot és Coke Zerót ereszt egymásra egy automatából, majd hozzákeveri a vaníliás protein shake-et.

A videó publikálása óta már számos tiktoker készítette el a saját verzióját, Natalie Rizzo dietetikus szerint azonban nem új az ötlet. A szakember a Today-en közzétett cikkében azt írta: bár azt nem lehet pontosan meghatározni, hogy honnan ered a mix, a közösségi médiában található bejegyzések szerint vélhetően Utah államból indult a trend, innen származik Gordon is.

Rizzo azt írta, hogy a diétás kólák esetében a cukrot aszpartámmal helyettesítik, ami nulla kalóriát tartalmaz. Ahhoz, hogy egészségügyi kockázatot jelentsen, legalább 10–12 doboz diétás kólát kellene meginni, tehát ilyen kis mennyiségben még nem ártalmas a szervezetre. Gordon a Fiarlife Vanilla Core Power italát használja. A dietetikus szerint ez az ital fedezi a napi kálciumszükséglet felét, és kiváló fehérjeforrás, cukor helyett pedig sztívia van benne.

A dietetikus azonban hozzátette, a proteines diétás kóla jóval több kalóriát tartalmaz, mint a diétás kóla önmagában, a vaníliás italban pedig nagyjából annyi van, mint a sima „cukros” kólában. Viszont a „fehérjés kóla” tápértéke nagyobb a hagyományos kóláénál, és ugye cukrot sem tartalmaz.

A szakember szerint összességében elmondható, hogy a proteines diétás kóla fogyasztásának nincs egészségügyi kockázata, és még hasznos is tud lenni, amennyiben „jókor” fogyasztja az ember: ha például edzés után isszuk, akkor segíthet a regenerálódásban és az izomépítésben, valamint a fáradtság és az éhség leküzdésében.

A szakember ugyanakkor azt is elismeri, hogy az ital íze sokakat visszatarthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik