Attól tartottak, hogy csúfolni fogják a kisfiút, ezért a bíróság megtiltotta, hogy történelmi nevet kapjon

Így sajnos nem is nevezhette el egy egyiptomi fáraóról az elsőszülött fiát a brazil házaspár.

Bár most született meg az első gyermekük, mégsem lehet felhőtlen az öröme annak a brazil házaspárnak, akik egy ritka és különleges nevet akartak adni a kisfiuknak – mivel a bíróságon annak ellenére is megtiltották nekik, hogy az általuk preferált nevet kaphassa a gyerekük, hogy egy több ezer éves, történelmi nevet kapott volna.

A Brazília délkeleti, Minas Gerais nevű államának fővárosában, Belo Horizontében élő Catarina Prímola és a férje, Danillo ugyanis eredetileg azt tervezték a a Daily Mail beszámolója szerint, hogy fiuknak az első fekete egyiptomi fáraó, Piye iránti tiszteletből az uralkodó nevének portugál változatát felhasználva Piiênek nevezik el.

A hatóságok azonban úgy látták, hogy ennek a névnek a hangzása és az írásképe is túlságosan emlékeztet a balett egyik alapmozdulatának számító térdhajlítás, a plié nevére, ezért a kisfút ezzel a névvel egészen biztosan sokat csúfolnák később. Ebből kiindulva pedig úgy döntöttek, hogy megtiltják nekik a név használatát.

A kisfiú még augusztus 31-én jött világra, de a szülei már jóval korábban elhatározták, hogy a közel 3 ezer évvel ezelőtt élő, eredetileg Núbiából származó, majd a Kusita királyából Egyiptom XXV. dinasztiájának megalapítójává váló, és azt 30 éven át fáraóként vezető uralkodóról nevezik majd el.

Az ötlet egyébként onnan jött nekik, hogy szambaiskolájuk van, és a tavalyi karneválra készülve a koreográfiájuk kitalálásához rengetegszer meg kellett hallgatniuk a buli 2023-as hivatalos himnuszát, amiben Piye fáraóra is utalnak.

Volt egy rész, ami a fekete fáraóról szólt. Mi utánanéztünk, és megtaláltuk Piye történetét, aki núbiai harcosként meghódította Egyiptomot, és így és ő lett az első fekete fáraó

– mesélte a büszke édesapja, aki azért szerette volna ezt a nevet adni az első gyerekének, mert így akarta őt emlékeztetni az afrikai gyökereire.

„Az afrikai nevek újbóli használata erőteljes módja annak, hogy új narratívát adjunk a fekete emberek történelmének. Jogunk van ahhoz, hogy a gyermekeinket ezzel az erővel felvértezve, ennek a kultúrának a birtokában és úgy neveljük, hogy a nevükben is ezt képviselhessék” – folytatta Danillo.

A város anyakönyvi hivatalának viszont annyira nem tetszett ez az ötlet, hogy a Minas Gerais állam bíróságához fordultak, ahol hasonlóan látták a névválasztással kapcsolatos aggodalmakat, és egyenesen megtiltották a házaspárnak, hogy ezt a nevet kaphassa a kisfiuk. Mivel az álláspontjuk szerint „nem jegyezhetőek be olyan keresztnevek, amelyek nevetségessé tehetik viselőjüket”, ez a név pedig túlságosan is emlékeztet a balettos térdhajlítás, a plié nevére.

„A név hangzása és helyesírása túlsúlyban voltak az elutasításáról szóló döntésben, mert mindkettő alkalmas lenne arra, hogy a jövőben szégyent hozzon a gyermekre” – írták az ítélet indoklásában.

„Tudjuk, hogy a zaklatás ellen tiltással és elnyomással sem lehet küzdeni. A zaklatást csak a társadalom egészének tudatlanságát tanulmányozva és azt megváltoztatva lehet legyőzni” – fogalmazott az ítélettel kapcsolatban a csalódott édesapa.

De a jogi csatározás nemcsak azért volt kellemetlen, mert így nem nevezhették el a fáraóról a kisfiút, hanem azért is, mert lekésett miatt egy olyan szűrővizsgálatról, amit általában az újszülöttek ötnapos korában szoktak elvégezni bizonyos ritka, és súlyos betegségek kiszűrésére, és emellett több fontos oltást sem kapott meg időben.

Persze a házaspár azért megpróbálja kellő humorral kezelni a helyzetet, hiszen Danillo az elmúlt pár napban nemcsak egy olyan posztot rakott ki, amiben fáraónak öltözve büszkélkedik a kisfiával, hanem egy olyat is, amiben a feleségével tütüt viselve hajtanak végre közösen pár pliét, miközben ő a karjában fogja a kisfiukat.

Ahogy Brazíliában, úgy hazánkban is előfordulnak igen furcsa névválasztási kísérletek. A tavaly elfogadottúj keresztnév mellett a legfurcsább 2023-as magyar névötleteket ebben a januári cikkünkben gyűjtöttük össze. Amiből a 70 új néven túl az is kiderül, hogy a Wednesday és a Szentistván csak a próbálkozásként benyújtott, de hivatalosan nem anyakönyvezhető nevek jéghegyének a csúcsa.