Vujity Tvrtko és családja megkapták az amerikai zöldkártyát

A riporter azt mondja, egy közel ezer dokumentumot tartalmazó kérvényt adtak be, a dobozok súlya pedig, amelyben az anyagok voltak elérte az ötven kilót.

Vujity Tvrtko több mint tíz évet élt (és él jelenleg is) az Egyesült Államokban, nemrég pedig családjával együtt megkapták a zöldkártyát. A riporter ezentúl hivatalosan is amerikai lakosnak számít, a szavazáson való részvételen kívül szinte mindent megtehet, amit egy helyi állampolgár. Vízum nélkül utazhat, külön munkavállalási engedély kiváltása nélkül dolgozhat, vállalkozást alapíthat, hitelt vehet fel és a gyereke is lehet ösztöndíjas –  írja a Blikk.

Egy úgynevezett nemzeti érdekű letelepedési eljárás keretében indítottuk meg a folyamatot, amely végén zöldkártyát kapott Tvrtko és családja. Ebben azok vehetnek részt, akikre felnéz az Egyesült Államok, mert különleges tudással, egyedi szakmai múlttal rendelkeznek, hasznára tudnak lenni az országnak

– mondta a lapnak dr. Szabó Áron amerikai bevándorlási ügyekkel foglalkozó ügyvéd, aki a riportert is segítette a zöldkártya igénylésben.

A Blikk megkeresésére Tvrtko elárulta, hogy az eljárás májusban ért véget, a hónap 13-án ő és a családtagjai is kaptak egy pecsétet az útlevelükbe, majd egy úgynevezett „welcome lettert”, egy üdvözlő levélcsomagot, amelyben köszöntötték őket az Egyesült Államok hivatalos lakosainak körében.

Hamarosan megérkezett a zöldkártya is, amelyet az egyik legkülönlegesebb vízumtípussal értünk el, nem egészen két év alatt. Egy 996 darab dokumentumból álló kérvényt adtunk be, a dobozoknak, amelyben az anyagok voltak az összsúlya elérte az ötven kilót. Azt gondolom, Áron és az Amerikai Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal ügynöke jobban ismeri az életemet, mint én magam

– osztotta meg a horvát származású magyar riporter, akinek a kötelező hivatalos elbeszélgetés során órákon át kellett válaszolnia az egész életét érintő kérdésekre.

Előtte esküt kellett tenni, hogy az igazat és csakis az igazat mondjuk, majd két órán keresztül faggattak. Az azonban felemelő érzés volt, amikor az addig nagyon zord ábrázatú ügynök mosolyogva felállt, kezet fogott velem és gratulálva közölte, hogy mostantól állandó lakos vagyok.

A téma kapcsán Tvrtko hozzátette: amerikai jogalanyként sokkal könnyebb és nyugodtabb az élete, és noha Magyarországot tekinti a hazájának, már az Egyesült Államok a lakóhelye.

Mi egymással mindig magyarul beszélünk, akcentus nélkül, ezt el is várom. Magyarul mesélek, a bejáratnál pedig kint van egy magyar »Isten hozott« felirat, ez egy kicsi magyar sziget. Én ezt az egészet arra is szeretném használni, hogy a népeimet és szülőhazámat népszerűsítsem Amerikában.

Kapcsolódó
Vujity Tvrtko a legerősebb vízumért folyamodott, hogy Amerikában maradhasson
Egykori ENSZ-nagykövet, volt miniszerelnök-helyettes és nagykövet is írt neki referencialevelet, hogy megkapja a vízumot.
Címkék: vujity tvrtko