Szórakozás

Milyen monitort vásároljanak a gamerek? (X)

Amikor új gaming monitort akarunk beszerezni, a legtöbb ember könnyen becsapható a marketingszövegekkel és kimaradnak a legfontosabb jellemzők. Az egyik szempont, amelyet sokan figyelmen kívül hagynak, a monitor mérete. A sok választási lehetőséggel és a rengeteg termékleírással hamar összezavarodhatunk. A méret, a felbontás, a megtekintési távolság és még a játszott játékok is befolyásolhatják a döntést. Mivel a legtöbben nem csak a versengésre használják a képernyőt, az szintén fontos, hogy hosszabb távra tervezünk-e. Ebben a káoszban próbálunk rendet teremteni alábbi cikkünk segítségével és a Samsung, valamint az LG márkák ismertetésével.

Ha monitor, akkor csak Samsung?

A Samsung jó márka, viszont a monitorok piacán népszerű még a későbbiekben tárgyalt LG, de a Lenovo, Acer vagy Asus brandek is megbízhatók, valamint korrekt áron vásárolhatók meg.

A Samsung termékei a hagyományos 16: 9 képarányt megtartják. Ezek a méretek messze a legnépszerűbbek. A legtöbb modell közül választhatnak, a funkciók széles skálájával, így mindenki számára megtalálható a megfelelő, függetlenül attól, hogy használja a monitort vagy milyen műfajú játékokat játszik. Az ilyen méretű képernyők többségének vagy 1440p, vagy 4K felbontása van, de néhány 1080p opció szintén elérhető. Az árak tekintetében 200 és 300 ezer forint között találhatunk készülékeket.

Az 1440p típusok magas frissítési gyakorisággal és gyors válaszidővel érhetők el, így nagyszerű választás a gyors iramú játékhoz. A Samsung LC32G75TQSNXZA monitor különleges élményt nyújt. HDMI, USB, és DisplayPort található rajta.

A kék LED-el kiegészített QD-LED-es háttérvilágítás teszi lehetővé, hogy a natív színtartományt elérje, amely elég a HDR érzékeltetéséhez. A készülék gamer célokra ideális, azonban egyszerű otthoni munkához vagy szórakozáshoz túl jól, nem beszélve az áráról.

Élesség előnyben – LG monitorok

A 3440×1440 felbontás és a 21: 9 képarány nagyszerű játékhoz, mivel magával ragadóbb gamer-élményt nyújt, így remek választás a szimulációs küzdelmekhez. Az LG 34GN850-B, amely egy felsőbb kategóriás – jellemzően 200 ezer forint és afeletti áron kapható – ultraszéles monitor, lenyűgöző játékteljesítménnyel, és nagyon jó befektetés, ha irodai munkára is használnánk. IPS panelje széles látószöget biztosít, így a kép éles marad oldalról nézve is. Korlátozott ergonómiájú, ezért nehéz lehet ideális nézési helyzetbe (például sötét szobában) helyezni. Túlhúzhatja 144Hz-es frissítési frekvenciáját 160Hz-re, gyors reagálási idővel és alacsony bemeneti késéssel rendelkezik az egyedülálló versenyélmény érdekében. Az egyik hátránya, hogy az ekkora modellek általában nem rendelkeznek a legjobb ergonómiával. Abban az esetben, ha fontos nekünk a hatalmas képernyő, mert a játékon kívül másra is igénybe vennénk, akkor ez a típus nem okoz csalódást. Továbbá rendelkezik néhány extrával:

–        Crosshair: Hozzáadja a képernyőn a célkeresztet a lövöldözős küzdelmekhez

–        „Fekete” stabilizátor: A sötét jelenetek tárgyai jobban láthatóvá válnak.

–        DAS (Dynamic Action Sync): Minimalizálja a bemeneti késést, a Gamer módnak köszönhetően a konfigurációk testre szabhatóak.

Egyszerű kialakítású, és úgy néz ki, mint a legtöbb gamer monitor az LG UltraGear kínálatában (amely már felső kategóriás termékpaletta). Minden oldalán vékony keret van, és a képernyő ívelt.

Az állvány kissé eltér a többi LG UltraGear monitortól, így csak az „V” alakú „állványrész” hegye érintkezik az asztallal.

Melyiket válasszam?

Az olyan monitort, ahol nem látjuk a válaszidő specifikációját, nem célszerű megvenni, mivel egyáltalán nem játékra való. A lassú képernyő-válaszidők számos problémát okozhatnak az izgalmas gaming során, úgy, mint a pixel-feltérképezési hibát vagy a bosszantó szellemképet. Törekedjünk a hosszabb távon történő használatra és a minőség legyen alapvető szempont, a készülék ára helyett!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik