Szórakozás

Bugattis csirkék, Steve McQueen-rajongó vakondok és egy általános elemzés a fizetőképes budapesti közönségről

Valami mintha elkezdődött volna mostanában Budapesten humorügyben, ami az utóbbi pár évben nagyon hiányzott. Ahhoz képest, hogy mekkora lendülettel indult be a Dumaszínház és a Showder Klub, olyan sok tényleg vicces standupost nem sikerült kitermelnünk. Pedig a műfaj az utóbbi pár évben tényleg mindennél népszerűbb. Ami egyébként valamennyire új fejlemény, a standup a korábbi évtizedekben nem nyomta el ennyire az improvizációra, vagy a szkeccsekre támaszkodó műsorokat.

Pont ezért tök jó dolog az, hogy elkezdtek Magyarországra jönni a tényleg jó és tényleg híres humoristák. Igazából eddig csak kettő volt, de ennek még bármi lehet a vége. Louis CK-vel kezdődött, aki jelenleg vita nélkül a világ leghíresebb humoristája, hétfőn este pedig Eddie Izzarddal, az egyik leghíresebb brit standupossal folytatódott a kongresszusi központban.

Izzard transzvesztita, maratonfutó és időnként franciául is előad.

Beszél még németül és tanul oroszul is. Ő maga azzal viccelt, hogy miután nem került be a brit légierő különlegeseihez, civil különleges lett. Annyit érdemes még róla tudni, hogy női ruhában tényleg jobban néz ki, mint férfiben.

A humorista több mint két órát nyomott le, felvezető nélkül, negyedóra szünettel. Az előadás nagyjából így épült fel:

  • 50 százalékban viccek,
  • 30 százalékban dúdolva éneklés és tánc,
  • 15 százalékban érthetetlen motyogás angol akcentussal,
  • És 5 százalékban csirkehangok.

És ezzel nem azt mondom, hogy rossz volt, hiszen az eleve elismerés, ha valaki eljut az előadóművészetnek arra a szintjére, ahol motyogással és dúdolgatással le tud kötni többezer embert.

Izzard egyébként több nagyon fontos dologban különbözik Louis CK-től. Az egyik az, hogy sokkal többet kell dolgozni a poénjaiért. Az egész előadás olyan volt, mint egy súlyos kábós trip, ahol I. Károly kivégzésétől egy bugattis csirkén és két Steve McQueen-rajongó vakondon keresztül jutottunk el Darth Vaderig. Nem egyszerű önmarcangolás, nem önkritikus szatíra, vagy politikai humor, hanem valami sokkal furcsább.

A másik fontos különbség, hogy Louis CK évente új anyaggal turnézza körbe a világot, Izzard pedig nem. A budapesti előadás szinte teljesen best of-okból és újradolgozott, 3-4 éves blokkokból állt, amit szinte mind megnézhettünk már a Youtube-on is.

Megvolt a híres Darth Vader a kantinban-jelenet.

És megvolt a Csirke a Gyűrűk Urában-jelenet is.

Az, hogy egy kétórás, angol nyelvű standupért 15-20 ezer forintot kell fizetni, eleve szűri a közönséget. Most is ez történt, a jelenlévők 30-40 százaléka itt élő külföldi volt, a maradék pedig eltökélt rajongó. Ennek ellenére volt azért egy elég kínos jelenet, amikor Izzard arról beszélt, hogy nem került be a brit hadsereg különlegeseihez. A közönség pedig szakadni kezdett, hiszen a történetet egy magassarkúban álló, kifestett férfi mesélte el. Amire Izzard megjegyezte, hogy

A történetnek ezen a pontján többnyire csönd szokott lenni.

Eddie Izzard budapesti előadása rendes iparosmunka volt, simán megérte azt a pénzt, amit elkértek érte. És egyébként is tök jó az a tendencia, hogy egyre több tényleg vicces és valóban híres ember jön el Budapestre is előadni. Ennek nyilván alapja az is, hogy létezik olyan közönség Budapesten, amelyik hajlandó erre pénzt  áldozni. A humoristákból pedig a legjobban hozza ki az, ha rájönnek, hogy ide aztán tényleg csak rajongók jöttek el.

De ez nem változtat a tényen, hogy még mindig Ricky Gervais a legviccesebb brit humorista.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik