Szórakozás

Küzdjük le az őszi depressziót!

depresszió (depresszió, )
depresszió (depresszió, )

A napfényes órák csökkenése aktivitásunkat és a kedvünket is megviseli. Ez az ősz természetes velejárója, de ne törődj bele! Íme pár örökérvényű jó tanács, hogyan küzdjük le az apátiát.

Mozgás, mozgás, mozgás!

Egészségünk és boldogságunk legfőbb forrása. A boldogsághormonok sem csak a csokiban laknak. Itt jegyeznénk meg,hogy a sportolás utáni katarzis érzet sokkal tartósabb és intenzívebb,mint egy 10 perces nassolás a tv előtt, amit maximum a bűntudat követ.

Legyen az futás,egy hosszú gyaloglás a szép őszi időben, vagy egy csoportos kardio edzés, csak pörgesd fel a pulzusodat!

Étkezz egészségesen!

Ne a cukorral vigasztalódj, bár először felpörget, utána ugyanolyan hirtelen visszaesik az energiaszinted. Egyél fehérjedús ételeket, például csirkét, vagy tojást. Ne feledkezz meg a vitaminpótlásról! Az étrendkiegészítők is fontosak, de most még fogyassz sok almát, körtét, szőlőt és sütőtököt. Tudtad,hogy a sütőtökben rengeteg C-vitamin, folsav, B1, B2, B6 vitaminok, kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor található? Mivel a karotinoidok megkötik a káros szabadgyökököket, kiváló rákellenes csodszerként tartják számon. Amellett,hogy kedvező élettani hatásai vannak, a sütőtök íze és illata önmagában felvidíthat a komor téli estéken.

Baráti beszélgetések

Nincs is jobb, mint egy kis pohár bor, vagy kávé mellett megváltani a világot a barátaiddal. Nap, mint nap számtalan stresszfaktorral küzdünk meg, amitől idegesek, frusztráltak, kishitűek, vagy depisek lehetünk. Beszéljétek ki magatokból a problémáitokat, közhely, de tényleg megkönnyebbülsz. Ha tehetitek szervezzetek kirándulásokat a szabadba, még nem késő szerotonint gyűjteni.

De mi az a szerotonin?

A fény hiánya miatt szervezetünk a nyáron megszokottól jóval kevesebb szerotonint termel, amely jó közérzetünkért felelős. Talán nem meglepő, hogy a neon – és lámpafény nem juttat minket elegendő mennyiségű fényhez. Így még ha borongós az idő, akkor is irány a szabadba!

Ha jönnek a mínuszok

Forrócsoki, televízió, kedvenc sorozatunk, vagy a párunk ölelése a takaró alatt. Lásd meg az élet apró szépségeit, és örülj neki! Ne hagyd,hogy a sötét gondolatok uralják el az életedet. Nevess sokat, és foglald el magad, ezáltal a gondolataidat. Van hobbid? Találj! Legyen időd magadra, és azokra az elfoglaltságokra, amik örömet okoznak neked.

“Bűnözhetsz” is néha

A fentiekben talán túlságosan szigorúak voltunk, ami a csokoládét és egyéb nassolnivalókat illeti. Ha megtartod az arany középutat, akkor nyugodtan kényeztesd meg a kedvenc ételeddel. Azt viszont tartsd szem előtt,hogy a cél a hangulatjavítás, és nem az,hogy a felszedett kilóktól még szomorúbb légy!

Világjárvány a depresszió

A depresszió 2020-ra a második leggyakoribb munkaképesség-csökkenést okozó betegség lesz világviszonylatban a WHO előrejelzése szerint. Magyarországon havi szinten kétszázezer ember szenved depressziós tünetektől, de alig 50 százaléka áll orvosi, gyógyszeres kezelés alatt.

A depresszió bárkit érinthet, bár sokan nem szívesen vesznek erről tudomást. Mások eltitkolják a betegséget a környezetük elől,sokszor nem ismerik fel,vagy tüneteit mással magyarázzák. A betegség legsúlyosabb következménye az öngyilkosság, amelynek száma Magyarországon közismerten magas.

Az öngyilkosságok 80 százalékának hátterében depresszió áll. 2010-ben százezer emberből mintegy huszonöt lett öngyilkos Magyarországon, de az öngyilkossági kísérletek száma jóval magasabb, megközelítőleg 15-20 kísérlet jut egy halállal végződő esetre. A depresszió elterjedéséhez a legújabb kutatások szerint nagy mértékben hozzájárul a mai világ rohanó tempója, ritmustalansága, a negatív életesemények, folyamatos stressz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik